
Вартість курячих яєць в Україні за рік зросла на 20%.
Про це заявив економіст, директор «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин в інтерв’ю «Главреду».
«Минулого року склалася цікава ситуація: виробники яєць значно завищили вартість восени, і в листопаді до них завітав Антимонопольний комітет. Внаслідок цього утворилася унікальна ситуація, коли на Різдво ціна на яйце не пішла вгору, а знизилася з 80 до 65 грн. Рішення АМКУ я не бачив, але ринок сильно відреагував», — нагадав він.
І додав, що собівартість яйця на 70% формується з ціни комбікорму, тобто основним фактором є вартість кормової бази. Також, витрати на електроенергію у птахофабрик досить значні. Крім того, домогосподарства, що утримують курей, в період похолодання йдуть з ринку — це також має вплив. Але всі ці аспекти не є зараз критичними.
«Гадаю, ціна на яйце відносно місяця трохи підніметься, але відносно аналогічного періоду минулого року вона знизиться. Оскільки торік у листопаді яйця були дуже дорогими», — пояснив Олег Пендзин.
За його прогнозом, ціна на яйця залишиться приблизно в тих самих межах, що й зараз, а перед святами вона може незначно збільшитися, але 100 грн за десяток точно не буде.
«Вважаю, що до кінця року ціна на яйця зросте на 3-4%, максимум на 5%», — стверджує експерт.
Источник: www.agroportal.ua



