Використання тирси на городі та в саду дійсно хороша практика, якщо користуватися нею правильно, інформує Ukr.Media.
Тирса відома як органічне добриво і покращувач структури ґрунту, однак, для цього її потрібно підготувати та змішати з іншими компонентами, щоб отримати користь, а не шкоду. Крім того, слід вибирати чисту і зістарену тирсу, уникаючи тих, що містять клей, лак або фарбу. Свіжу тирсу без попередньої обробки (про це трохи нижче) не слід відразу ж використовувати в саду та городі для культурних рослин, оскільки вона витягує із ґрунту азот.
Тирса хороша для пророщування насіння. Цей сипкий матеріал добре утримує вологу і водночас волога тирса залишається пухкою, пропускаючи повітря і дозволяє насінням дихати, в той час як в ущільненому важкому субстраті, якщо ґрунтова суміш неякісна, насіння часто загнивають і довго проростають.
Використовувати свіжу чисту тирсу в саду та городі для культурних рослин можна, але для азотної компенсації, слід пролити їх розчином з сечовиною. Для цього розсипте тирсу на плівці, розчиніть 200 г сечовини в 10 літрах води, полийте, накрийте зверху плівкою і витримайте два тижні.
Щоб тирса не закислила ґрунт, змішайте її з будь-яким компонентом, що дає зворотну лужну реакцію — з деревною золою, з доломітовим борошном, з крейдою, з вапном. Контролювати кислотність ґрунту легко за допомогою спеціальних лакмусових папірців.
За допомогою свіжої тирси можна боротися з бур'янами, позбавляючи їх світла і саме азотного харчування. Засипте доріжки між грядами, що дозволить стримувати зростання бур'янів, а також зберігати чисте взуття в дощову погоду.
Високі та теплі грядки можна зробити з тирси. Для цього за площею грядки знімають убік родючий шар землі на глибину 25 см, в отриманому котловані дно застилають соломою, потім насипають тирсу, змочену сечовиною і змішану із золою, зверху повертають зняту землю.
Джерело: ukr.media