Феномен Ель-Ніньо: вплив аномалії на світовий врожай

У другій половині року температура на Землі знизиться, на зміну погодному явищу Ель-Ніньо прийде Ла-Нінья.

06_unnamed-1.jpg (37.92 Kb)

Погодне явище Ель-Ніньо закінчиться до червня, пише Reuters.

“Імовірність того, що Ла-Нінья розпочнеться в період з червня по серпень, становить 49%. У липні-вересні ця ймовірність зростає до 69%”, – заявив американський Центр кліматичних прогнозів Національної служби погоди у місячному звіті.

Ель-Ніньйо – феномен різкого підвищення температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, який означає сильну спеку, засухи та катастрофічні наводнення і опади у багатьох регіонах світу.

У роки Ла-Нінья, навпаки, формується потужний антициклон, у системі циркуляції якого на американський континент надходить холодне арктичне повітря. Так як Земля обертається навколо своєї осі, ці повітряні маси рухаються із заходу на схід, змінюючись на своєму шляху. Зрештою вони потрапляють до Атлантики та Європи.

“Під час Ель-Ніньо температура повітря на Землі стає вищою, а під час Ла-Нінья знижується. Повний погодний режим, що включає Ель-Ніньо, Ла-Нінья і нейтральну фазу, зазвичай триває від двох до семи років”, – сказано в повідомленні.

Цикл між погодними умовами може спричинити лісові пожежі, тропічні циклони та тривалі посухи. Такий погодний феномен пов’язаний із тривалими посухами, котрі спричиняють низьку якість врожаю. Низка країн мають бути у стані підвищеної готовності, оскільки швидкий перехід до Ла-Нінья цього разу може залишити населенню та врожаям мало часу на відновлення. У Латинській Америці такі явища завдали шкоди пшениці, сої та кукурудзі, а також вдарили по регіональній економіці, яка залежить від сільського господарства.

“Ла-Нінья, імовірно, вплине на виробництво пшениці та кукурудзи в США, а також сої, ячменю, пшениці та кукурудзи в Латинській Америці, включаючи Бразилію, Аргентину та Уругвай”, – пояснив керівник відділу товарів BMI Сабрін Чоудхурі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *