Коли збирати кавуни та дині – точні ознаки

Як зрозуміти, коли збирати кавуни та дині / колаж УНІАН, фото pexels.com

Не у всіх городників баштан дає багатий урожай, але всі чекають, коли ж дозріють домашні дині та кавуни. Тут важливо вміти визначити, коли їх можна знімати: щоб і раніше терміну не зняти, і не дати залежатися, щоб баштанні не почали гнити. Давайте розберемося, коли збирати дині та кавуни з грядки.

Як дізнатися, чи дозріла диня

Як зрозуміти, що диня дозріла на грядці? Це під силу навіть городнику-початківцю. Є три ознаки того, що диня стигла:

  • вона змінює колір – була зеленою, а стає жовтою;
  • починає сильно пахнути – з’являється приємний динний аромат;
  • її плодоніжка всихає.

Можна також злегка натиснути на основу плоду – якщо вона м’яка і залишаються вм’ятини від пальців, то можна знімати. Робити це потрібно акуратно, залишаючи плодоніжку (приблизно 5 см) на ягоді.

Затягувати зі збиранням динь не варто: перезрілі плоди лопаються.

Якщо диня не дозріла, а ви її вже зняли – нічого страшного: її можна дозріти в домашніх умовах, поклавши плід у темне і сухе місце.

Як дізнатися, коли кавун дозрів

Зрозуміти, коли можна збирати кавуни, трохи складніше. Вони не змінюють свій колір і не пахнуть. Але все ж є кілька вірних ознак:

  • земляна пляма – місце, на якому кавун лежить на землі – має пожовкнути, що вона виразніша та яскравіша – то кавун солодший (у незрілого кавуна вона біла);
  • малюнок кори має бути чітким (якщо сорт кавуна не передбачає іншого);
  • на кірці з’являється восковий наліт (вона не повинна блищати);
  • при постукуванні кавун “дзвенить”.

Плюс до всього плодоніжка і вусик мають бути сухими.

Слід пам’ятати, що “фокус” із недозрілою ягодою, як із динею, на жаль, не пройде – кавун удома не дозріє.

Раніше ми розповідали, як правильно вибрати кавун під час купівлі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *