Розповідаємо, як визначити, що кавун дозрів і коли збирати врожай дині на городі.
Не у всіх городників баштан дає багатий урожай, але всі чекають, коли ж дозріють домашні дині та кавуни. Тут важливо вміти визначити, коли їх можна знімати: щоб і раніше терміну не зняти, і не дати залежатися, щоб баштанні не почали гнити. Давайте розберемося, коли збирати дині та кавуни з грядки.
Як дізнатися, чи дозріла диня
Як зрозуміти, що диня дозріла на грядці? Це під силу навіть городнику-початківцю. Є три ознаки того, що диня стигла:
- вона змінює колір – була зеленою, а стає жовтою;
- починає сильно пахнути – з’являється приємний динний аромат;
- її плодоніжка всихає.
Можна також злегка натиснути на основу плоду – якщо вона м’яка і залишаються вм’ятини від пальців, то можна знімати. Робити це потрібно акуратно, залишаючи плодоніжку (приблизно 5 см) на ягоді.
Затягувати зі збиранням динь не варто: перезрілі плоди лопаються.
Якщо диня не дозріла, а ви її вже зняли – нічого страшного: її можна дозріти в домашніх умовах, поклавши плід у темне і сухе місце.
Як дізнатися, коли кавун дозрів
Зрозуміти, коли можна збирати кавуни, трохи складніше. Вони не змінюють свій колір і не пахнуть. Але все ж є кілька вірних ознак:
- земляна пляма – місце, на якому кавун лежить на землі – має пожовкнути, що вона виразніша та яскравіша – то кавун солодший (у незрілого кавуна вона біла);
- малюнок кори має бути чітким (якщо сорт кавуна не передбачає іншого);
- на кірці з’являється восковий наліт (вона не повинна блищати);
- при постукуванні кавун “дзвенить”.
Плюс до всього плодоніжка і вусик мають бути сухими.
Слід пам’ятати, що “фокус” із недозрілою ягодою, як із динею, на жаль, не пройде – кавун удома не дозріє.
Раніше ми розповідали, як правильно вибрати кавун під час купівлі.