Світове виробництво вина 2024 року, за прогнозами, не перевищить показники 2023 року, що зробить його найнижчим або другим найнижчим за останні шість десятиліть. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на nv.ua. Цю інформацію було озвучено на конгресі Міжнародної організації винограду і вина (OIV) у Діжоні. Оцінки ґрунтуються на даних основних країн-виробників — Італії, Іспанії, Франції, США та країн Південної півкулі, які разом становлять близько 75% глобального виробництва. Генеральний директор OIV Джон Баркер очікує, що врожай становитиме менше ніж 250 мільйонів гектолітрів. У 2023 році цей показник було зафіксовано на рівні 237 мільйонів гектолітрів, що пов’язано з екстремальними погодними умовами: посухами, хвилями тепла, заморозками та повенями. Це мінімальний рівень виробництва з 1961 року. Хоча цього року спостерігається невелике поліпшення в Іспанії, Італії, Австралії та Аргентині, результати все ще істотно нижчі за середні. Франція і Чилі, які страждають від рясних опадів, зберуть урожай ще менше, ніж торік. В останні три десятиліття світове виробництво вина варіювалося від 250 до 300 мільйонів гектолітрів. За словами Баркера, зміна клімату є однією з головних причин низьких врожаїв останніми роками, і це питання, поряд зі зміною споживчих звичок, стане однією з ключових тем на конгресі OIV.
Джерело: propozitsiya.com