За оцінкою Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», наведеною в «Прогнозі виробництва сільськогосподарської продукції в Україні на 2025 рік (лютий 2025 року)», очікується, що цього року виробництво ярих зернових зросте на 18,9%. Зокрема, прогнозується зростання кукурудзи на 23,5%.
У світлі минулорічної посухи, яка призвела до скорочення виробництва не лише харчової кукурудзи, а й насіннєвого матеріалу, місцеві фермери наразі стикаються з труднощами в пошуку високоякісного насіннєвого матеріалу.
«Завчасна закупівля насіннєвого матеріалу дозволяє аграріям заощадити значну суму коштів і вибрати найкращі гібриди для своїх полів. Але з наближенням цьогорічної посівної аграрії стикаються з іншою проблемою – якістю насіння. Зважаючи на кліматичні умови минулого року, якість досить низька. Були навіть випадки, коли насіння закуповували з лабораторною схожістю навіть 60–70%.
Цього року, поряд із вибором гібридів, стійких до кліматичних викликів, зміна методів вирощування буде не менш важливою. На мій погляд, основними визначальними факторами для врожайності кукурудзи в сезоні 2025 року будуть строки сівби та густота посіву.
За нашими великими спостереженнями, в умовах змінного зволоження найвищі врожаї досягаються в агроценозах із зниженою нормою висіву. Відповідно до наявних запасів продуктивної вологи в ґрунті цього року в ідеалі норми висіву варто зменшити на 10–20%», — підкреслює кандидат сільськогосподарських наук, директор ТОВ «ХАЙКС Україна» (HYCS)* Тарас Мельник.
* HYCS (High Yield Cereal Systems) — вітчизняний виробник гібридів кукурудзи, відомих своїм високим потенціалом урожайності, стійкістю до посухи та здатністю утримувати вологу.
Джерело: propozitsiya.com