Грибкова інфекція становить значну загрозу для вирощування ріпаку в усьому світі. Залежно від різних умов навколишнього середовища можуть відбутися значні втрати врожаю. Тим не менш, стійкість ранніх сортів, розроблених за допомогою менделівської генетики ( традиційної ), стає все більш неефективною. KWS визначив і розшифрував новий ген стійкості під назвою PBR1 і інтегрував його в перші різновиди. Новий генетичний матеріал демонструє великий потенціал, що підтверджено офіційними результатами тестування авторитетних сільськогосподарських установ Німеччини та Франції. Про це повідомила прес-служба компанії, передає propozitsiya.com .
«Ми виявили високоефективну генетику за допомогою нового гена стійкості PBR1 (стійкість Plasmodiophora brassicae), який є суттєвим покращенням у порівнянні з існуючою менделівською генетикою, особливо в світлі зменшення резистентності», — заявляє Сюзанна Фолькманн, яка керує програмою досліджень кіля в KWS. З 2011 року KWS активно досліджує нові джерела опору кілю. Поєднання традиційної менделівської генетики з інноваційною стійкістю до PBR1 знаменує значний прогрес, значно розширюючи діапазон стійкості. Сюзанна Фолькманн додає: «Наша мета полягає в тому, щоб підвищити опір кілю і, як наслідок, забезпечити кращий захист рослин ріпаку від інфекції». Федеральне відомство сортів рослин у Німеччині та GEVES (Groupe d'Étude et de contrôle des Variétés Et des Semences) у Франції вже оцінили генетику в офіційних випробуваннях і підтвердили їхню ефективність. У сезоні 2025 року KWS збирається випустити свій перший сорт, KWS KREATOS . Цей сорт поєднує новий ген стійкості з генетикою Менделя і є багатообіцяючим початком серії нових сортів.
Для довідки.
Коренева гниль – це хвороба, спричинена збудником, що живе в ґрунті (Plasmodiophora brassicae). В першу чергу страждають регіони, де широко вирощуються хрестоцвіті культури, зокрема ріпак. Інфекція призводить до здуття цибулин (кореневих галл) як на первинних, так і на вторинних коренях, що перешкоджає здатності рослини поглинати достатню кількість води та поживних речовин. Збудник може зберігати життєздатність у ґрунті до 20 років.
Джерело: propozitsiya.com