Ранньою весною, коли маєте справу зі зрілими плодовими деревами в садах або коли є необхідність змінити сорт або культивувати дикоросле дерево, можна застосувати техніку щеплення, повідомляє Ukr.Media .
Цей прийом застосовний до здорових дерев: сіянців віком не більше 30 років і кісточкових дерев віком не більше 18-20 років.
Що передбачає живцювання? Щеплення полягає в тому, що підщепа є основною частиною плодового дерева, тоді як прищепа складається з частини над щепленням (яка може включати, наприклад, одну або кілька гілок). Прищепа відноситься до сегмента рослини, прищепленого на підщепу, який є первинною секцією, яка отримує щеплення.
Живці (щеплення) збирають восени або рано навесні з міцних і плодоносних дерев. Ідеальний момент для щеплення — рання весна, на початку сокоруху, коли кора легко відділяється від деревини.
Для відібраних дерев первинні гілки обрізають, зберігаючи довжину від 1 до 1,25 метра. Розрізи повинні мати діаметр від 5-8 см, максимум 10-15 см, і їх потрібно ретельно зачищати садовим ножем, щоб запобігти повільному загоєнню та утворенню западин.
На кінчиках обрізаних гілок уздовж кори роблять надрізи довжиною 5-7 см, в які з протилежних сторін вставляють по 2 живця. Для гілок товщиною 10-15 см необхідно вставити 3-4 живця.
На кожному черешку повинно бути 3-4 добре сформованих нирки. Верхній зріз роблять трохи вище верхньої бруньки, а нижній зріз роблять під кутом і мають довжину близько 4-5 см. Місце щеплення закріплюють різними полімерними матеріалами, а кінець живця обробляють садовим варом.
До літа, як правило, всі живці успішно вкорінюються і починають давати сходи. Більш міцним і добре розташованим живцям дозволяється вільно рости, а іншим прищипують. Надалі їх не обрізати, а формувати головний пагін у скелетну гілку. Такі дерева протягом 3-5 років розвинуть нову крону і почнуть давати плоди від щойно щепленого сорту.
Живцювання рекомендується проводити в два етапи. У перший рік слід прищепити половину крони, а решту – наступного року.
За допомогою цієї техніки можна швидко отримати фрукти з улюбленого сорту з плодових дерев!
Джерело: ukr.media