Заступник начальника управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін здійснив професійний візит до лабораторії фізико-хімічних досліджень науково-дослідного хіміко-токсикологічного відділу Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Про це повідомляє “Пропозиція” з посиланням на прес-службу Держпродспоживслужби.
Головною метою візиту було вивчення потенціалу вдосконалення технологічних процесів шляхом ефективного застосування інструментів цифровізації.
Сергій Захарін зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука реалізуються значні управлінські ініціативи, спрямовані на подальше удосконалення лабораторної мережі та зміцнення засад нормативно-методичного забезпечення діагностичних робіт. Численні лабораторії досягли високого рівня акредитації, а спектр відповідних діагностичних послуг значно розширився. Також було посилено співпрацю з міжнародними партнерами. Внутрішні нормативні документи, що регламентують виконання окремих завдань і функцій, приведені у відповідність із законодавством України. Увага приділяється забезпеченню комплексної підготовки та постійного підвищення кваліфікації спеціалістів, нарощуванню можливостей лабораторного обладнання та цифровізації окремих процесів управління.
За словами директора інституту Олександра Піщанського, в лабораторії фізико-хімічних досліджень використовуються різноманітні інноваційні методики, зокрема для виявлення фальсифікації меду шляхом аналізу вмісту цукру за допомогою високоефективної рідинної хроматографії в поєднанні з мас-спектрометрією ізотопного співвідношення (GC-C-IRMS або HPLC-IRMS). Ця методологія ґрунтується на значних досягненнях сучасної науки та служить передовим аналітичним інструментом, який дозволяє точно визначати «справжність» меду, навіть ідентифікуючи найскладніші методи фальсифікації. Використовувані методи акредитовані відповідно до стандартів ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 та відповідають вимогам Директиви Ради № 2001/110/EC.
Сергій Захарін поспілкувався з науковцями відділу хіміко-токсикологічних досліджень, а також ознайомився з наявним набором наукового та лабораторного обладнання. Під час професійних дискусій обговорювалися питання щодо підвищення якості тестування, впровадження сучасних технологій і методологій досліджень, удосконалення освітніх практик, а також використання як матеріальних, так і нематеріальних стратегій стимулювання працівників.
Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи функціонує у сфері управління Держпродспоживслужби України та проводить унікальні науково-лабораторні дослідження. Він є провідною арбітражною організацією в Україні, до складу якого входять 10 науково-дослідних відділів та 10 допоміжних підрозділів.
«Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи проводить кілька піонерських досліджень із широкого спектру питань, пов’язаних з оцінкою безпечності та якості харчових продуктів і товарів тваринного походження. Незважаючи на складні умови, інститут активно впроваджує передові методи лабораторної діагностики, впроваджує сучасні цифрові рішення, підтримує комп’ютерне обладнання в оптимальному стані та вживає заходів для забезпечення кібергігієни на робочому місці», – зауважив Сергій Захар’їн.
Джерело: propozitsiya.com