Існує швидкий спосіб перетворити органічні відходи на органічне добриво лише за один місяць замість року. Цей метод називають гарячим компостуванням. Однак, на відміну від звичайного компостування, гаряче компостування вимагає певних дій, передає Ukr.Media .
Подрібніть однакові порції зелених матеріалів (таких як трава, залишки фруктів і овочів і швидко розкладається гній тварин) і коричневих матеріалів (наприклад, сухе листя, гілки, тирса, солома, картон та інші деревні або волокнисті речовини, які розкладаються повільніше) на дрібні шматочки та ретельно перемішайте їх виделкою.
Засипте лопату попередньо підготовленого компосту. Змочіть ворс. Консистенція компостної маси повинна нагадувати віджату губку. Це важливо! Якщо ви візьмете жменю компосту і вичавите його, вода не повинна виділятися.
Розміри компостної купи повинні бути приблизно 1 кубічний метр, не більше! Ви можете накрити купу брезентом. Протягом наступного місяця важливо регулярно перевіряти температуру купи за допомогою компостного термометра. Між першим і п'ятим днями температура повинна піднятися до +49-65 градусів.
Коли температура опуститься нижче +43 градусів, необхідно буде провітрювати купу. Ви можете додати воду, щоб підтримувати бажаний рівень вологості, але будьте обережні, щоб не додати занадто багато, оскільки надлишок вологи може охолодити купу.
Щодня перевіряйте температуру і перевертайте компост кожні 4-5 днів, коли вона опускається нижче +43 градусів. Продовжуйте додавати вологу, якщо потрібно. Купу слід перевертати чотири рази протягом місяця.
Коли більша частина купи перетвориться на темний, розсипчастий компост, а температура опуститься нижче +29 градусів, компост готовий до використання. Дайте йому «дозріти» тиждень-два, перш ніж використовувати. важливо! При роботі з компостом завжди надягайте респіратор.
Джерело: ukr.media