Випробовується новий сорт чіа, придатний для вирощування в Україні

Тренд суперфуду стрімко поширюється на українському ринку. Важливість цієї ніші пов’язана зі зростаючим споживчим попитом на органічні та поживні продукти харчування. Зокрема, користь для здоров’я, пов’язана з цими культурами, виводить ці продукти за рамки простих харчових продуктів, позиціонуючи їх як засоби для покращення самопочуття.

Юрій Миргород, власник ферми «Амарант Біо», розповів AgroPortal.ua про вирощування та поширення чіа.

«З насінням чіа наша сім’я познайомилася більше десяти років тому, і ми досі вводимо їх у свій раціон. Самі почали вирощувати цей суперфуд у 2020 році», – пояснює Юрій Миргород.

Сьогодні все більше споживачів схиляються до більш здорових харчових звичок, що сприяє популярності чіа. Його головна перевага полягає в багатому вмісті амінокислот Омега-3. Наприклад, одна столова ложка цих насіння забезпечує 110% рекомендованої добової норми. Крім того, насіння насичене білками, вітамінами, мінералами та антиоксидантами. У результаті виробники все частіше включають насіння чіа в різні нові пропозиції суперпродуктів.

За даними Volza.com, в останнє десятиліття спостерігалося постійне щорічне зростання імпорту насіння чіа європейськими країнами на 5-10% з регіонів, де вони традиційно вирощуються. Наприклад, з березня 2023 року по лютий 2024 року Україна імпортувала 58 партій насіння чіа.

Чіа традиційно культивується в Латинській Америці (Мексика, Аргентина, Болівія, Парагвай), урожайність становить 500-1500 кг/га. Ці країни є історичними джерелами цієї культури та мають клімат, який відповідає вимогам її зростання.

Юрій Миргород, власник ФГ «Амарант Біо».

Кліматичні умови в Україні та інших регіонах не повністю задовольняють традиційні вимоги до чіа, тому ця культура важко розвивається. Наші зусилля з вирощування чіа на нашій фермі протягом багатьох років привели до успішного цвітіння однієї рослини, яка потім дала потомство. Протягом останніх трьох років ми вирощуємо ці нащадки, які мають властивості, ідентичні традиційно відомим насінням, і демонструють чудову стабільність при вирощуванні.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *