У Нью-Йорку випікали паски з борошна з розмінованих полів на Харківщині

У нью-йоркському ресторані «Веселка» відбувся майстер-клас із приготування паски з борошна, отриманого із зерна, зібраного на розмінованих територіях Харківської області. Цей захід відбувся в рамках міжнародної ініціативи Soul of Soil 2.0. Серед учасників були дипломати, бізнесмени, філантропи, впливові особи та представники ООН.

Про це повідомляє propozitsiya.com з посиланням на Мінекономіки.

Серед учасників були Хаолян Сюй, заступник Адміністратора Програми розвитку ООН, а також дипломати з Німеччини, Японії, Італії, Південної Кореї, Хорватії та Данії. Україну представляли в.о. постійного представника при ООН Христина Гайовишин та голова Благодійного фонду «Разом для України» Дора Хом’як.

Випікали паски з борошна, виробленого в Україні із зерна, вирощеного у звільнених і прикордонних районах Харківщини, Чернігівщини, Сумщини. Зараз це зерно експортується до США.

«Гуманітарне розмінування є викликом не лише для України. До вторгнення ми забезпечували їжею 400 мільйонів людей у всьому світі. Зараз наше зерно знову відправляється до багатьох країн, і для країн-партнерів вкрай важливо бачити результати їхньої підтримки. Це стає хлібом для мільйонів», — зазначила Перший віце-прем’єр-міністр Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що борошно для цього заходу поставила українська компанія, яка займається заготівлею зерна в прикордонних з Росією селах і доставляє продукцію в США.

Хаолян Сюй наголосив на важливості такої співпраці:

«Цей захід служить нагадуванням про наш взаємозв’язок — із землею, один з одним і нашими традиціями. ПРООН продовжить свої зусилля, щоб допомогти Україні подолати виклики, пов’язані з розмінуванням».

Він також висловив вдячність країнам-донорам, зокрема Бельгії, Данії, Японії, Франції, Польщі та іншим, за підтримку, яка дозволяє відродити постраждалі регіони.

Україна продовжує залишатися найбільш потенційно замінованою країною в світі — 139 000 квадратних кілометрів можуть містити вибухівку. Ця площа порівнянна з розміром Греції, і приблизно дві третини її займають родючі сільськогосподарські землі. Проте спільними зусиллями саперів, міжнародних партнерів та уряду наразі очищено 35 000 квадратних кілометрів.

«Розмінування — це не лише безпека. Це відновлення життя, працевлаштування та торгівлі. Те, що зерно з Харківщини вже долучилося до створення пасок у ресторані Нью-Йорка, є потужним символом відновлення», — зауважила Христина Гайовишин.

Майстер-клас у «Веселці» провела шеф-кухар Олеся Лев, а ведучою була український експерт з комунікацій Тетяна Ніколенко. Подію підтримали ресторан «Веселка» та фонд «Разом для України».

«Ми віримо, що казки про стійкість можна передати не лише словами, а й традиціями, їжею та громадами. Українці продовжують сіяти, випікати та будувати для майбутнього — незважаючи на перешкоди», — наголосила Дора Хом’як з Razom for Ukraine.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *