Бразильська дослідницька організація Embrapa у співпраці з Бразильським космічним агентством (AEB) ініціювала новаторський експеримент із вирощування зернових культур у космосі. 14 квітня ракета Blue Origin успішно запустила сорти солодкої картоплі Beauregard і Covington, а також насіння бразильського нуту BRS Aleppo в суборбітальний космос.
Про це повідомляє propozitsiya.com з посиланням на revistacultivar.
Дослідження проводитиме американський астронавт та інженер Айша Боу з Університету Вінстона-Сейлема в США.
Солодку картоплю та нут було відібрано через їх поживні властивості та здатність виживати в екстремальних умовах — саме те, що потрібно для підтримки життя на Місяці, Марсі чи на борту орбітальних станцій. Метою проекту є створення рослин, здатних витримувати умови дефіциту води, зниженої сили тяжіння та підвищеного рівня радіації.
“Висновки цього дослідження будуть корисними не тільки в космосі. Вони можуть прискорити розвиток нових сортів на Землі”, – підкреслюють дослідники.
Вони підкреслюють, що це особливо важливо в той час, коли фермери в усьому світі стикаються з наслідками зміни клімату.
Бразильська мережа космічного землеробства наразі включає 56 дослідників із 22 наукових установ у різних країнах. На додаток до сприяння прогресу в сільськогосподарській науці, цей експеримент також означає участь Бразилії в міжнародній космічній ініціативі NASA Artemis.
Джерело: propozitsiya.com