Садівники часто роблять надрізи на бульбах картоплі перед посадкою та стверджують, що така практика призводить до значно кращого врожаю, як повідомляє Ukr.Media.
Ця техніка називається кербівкою та сприяє вирощуванню великої картоплі, мінімізуючи наявність дрібних, схожих на квасолю або горох.
Кербівка
Надрізи, зроблені на бульбах, допомагають активувати сплячі бруньки перед їх посадкою. Чим більше бруньок прокидається, тим більше пагонів дасть одна бульба. Це означає збільшення врожаю з кожного куща.
Якщо всі паростки ростуть рівномірно, то в ідеалі не повинно бути дрібної картоплі.
Хоча можна вибрати бульби з більшою кількістю очок, якщо такі варіанти недоступні, надрізи слід зробити як зверху, так і знизу бульби.
Важливо! Стан бруньок на нижній частині бульби зазвичай гірший – їх менше, а ті, що вже є, не завжди активізуються. Тому бульбу потрібно зрізати знизу, трохи вище вічок. Надріз слід робити на глибину 0,5-0,7 см.
Дзвін
Щоб уникнути порізів зверху або знизу, багато садівників вважають за краще розрізати картоплю посередині. Цей процес називається кільцевим розрізом. Розріз може сягати глибини до 1 сантиметра.
Обидва методи дають подібні результати, але вимагають різної кількості часу. Важливо пам’ятати, що обробіток ґрунту слід проводити не пізніше ніж за місяць до посадки картоплі.
Після того, як ви зробите надрізи за допомогою мотики та опоясування, важливо обробити рани золою, щоб запобігти потенційним хворобам картоплі.
Джерело: ukr.media