РОКАМБОЛЬ: часниково-цибулевий екзот

Рокамболь — унікальний цибулево-часниковий гібрид, відомий також під назвами слонячий або гігантський часник. Ця культура вражає своїми розмірами, перевершуючи звичні сорти часнику. Його смак дещо ніжніший, але харчова цінність залишається високою.

В Європі та азійських країнах цю рослину активно вирощують у промислових обсягах. В Україні вона поки рідкісна, проте останнім часом дедалі частіше з’являється на городниках. Для отримання вражаючого врожаю важливо забезпечити життєві умови: підготувати родючий ґрунт, внести поживні речовини при посадці та дбайливо доглядати за рослиною. Чи справді це працює? Про це розповів Володимир Мережко — людина, яка першою привезла рокамболь в Україну та заснувала «Клуб виробників рокамболю».

 

Пане Володимире, розкрийте, будь ласка, свої професійні етапи…

— Після школи вступив до Київського національного торговельно-економічного університету (на той час — Торговельно-економічного інституту). Хоча моя спеціалізація не стосувалася аграрної галузі, до приходу у сільське господарство змінив чимало професій. Досвід у агровиробництві отримав, керуючи агрохолдингами. Вирощував ключові культури, тож добре знаю їхній економічний потенціал. Мене завжди цікавило, чому великі господарства з 1 га отримують $500, а дрібні фермери, незважаючи на важку працю, не досягають таких результатів. Відповідь проста: більшість людей не вміють монетизувати землю. На жаль, їх цьому не навчали. Працюючи в агрохолдингу, я мріяв навчити селян ефективно працювати на землі. Зараз можу сказати: завдяки рокамболю це реально.

Як ви відкрили для себе цю культуру?

— Вже п’ять років вирощую рокамболь на своїй ділянці (10 соток), і цього достатньо! Перший екземпляр купив у Флориді (США) за $7, потім розмножив. Так виник «Клуб виробників рокамболю». В Україні про цю культуру знають небагато, тому люди цікавляться — це ключовий фактор для старту. Наразі кількість залучених осіб обмежена — близько 40, але саме вони розуміють технологію вирощування та можливість заробітку.

Враховуючи аграрний потенціал країни, де майже кожна родина має ділянку 5–10 соток, рекомендую саме такі площі для рокамболю. Великі агрохолдинги не зможуть його масово вирощувати через високі витрати. Вартість овоча високовартісна: головка — 350 грн, зубець — 30–35 грн. З 1 м² (20 зубців) отримуємо 20 головок. При вазі 100 г/шт — це 2 кг. З сотки — мінімум 200 кг. Навіть за ціною звичайного часнику (36 грн) це прибуткова культура. А оскільки ринок ще не насичений, можливості величезні.

Чи існує сьогодні попит на рокамболь в Україні?

— Поки ринок відсутній. Реалізую продукцію через аграрні виставки, ярмарки, власний сайт та OLX.

Опишіть технологію вирощування докладніше.

— По-перше, розмноження. Рокамболь — багаторічна цибулева культура. Зовні нагадує порей завдяки широким листям (до 10 мм) та товстим стеблам (до 80 см заввишки). Насіння не утворюється через відсутність пилку.

Розмножується бульбочками, зубками чи «дітками». З бульб виростають однозубки, які перетворюються на повноцінні цибулини (4–8 зубків). Вага однієї — 250–350 г. Головна особливість — утворення «діток» на кореневих відростах. Вони залишаються в ґрунті після збору, проростають наступного року, тому важливо контролювати їх. Термін посадки — з кінця вересня по листопад, залежно від регіону.

Як готують ґрунт?

Використовую систему Овсінського: обробіток верхнього шару ґрунту (до 5 см). Це зберігає його структуру, а рослинні залишки діють як мульча, запобігаючи висиханню. Власний досвід: на піщаних ґрунтах створюю суміш із гною, сапропелю, торфу та попелу. Саме це забезпечує оптимальні умови. Після підготовки формую борозни, додаю суміш і саджу рокамболь на глибину 4–5 см. Після посадки мульчую міжряддя соломою. Полив — крапельний, за необхідності.

Як захищаєте рослини?

Хімію не використовую. Перед посадкою обробляю насіння препаратом Максим XL 035 FS. Це запобігає хворобам. Бур’яни видаляю вручну. Вважаю, їх наявність свідчить про здоров’я ґрунту. Шкідники з’являються рідко. Якщо проблеми виникають — лікую локально.

Коли збирати врожай?

Осінній рокамболь збирають наприкінці червня, зимовий — у липні. Сигнал до збору: пожелтіння верхніх листків, нижні — сухі. Важливо не запізнюватись, інакше цибулина розпадеться. Після викопування очищають від землі, просушують у пучках або заплітають у коси. Зберігають у ящиках за температури 10–12°С до квітня. Урожайність у 3–4 рази вища, ніж у звичайного часнику.

Як використовувати рокамболь?

— Смак — поєднання цибулі та часнику з м’якою гостротою. Використовують у свіжому, маринованому вигляді, додають до м’яса, салатів, консервації. Листя також їстівне. Корисність аналогічна звичайному часнику: вітаміни, ефірні олії, антиоксиданти.

Експериментуйте та отримуйте прибуток!

 

І. Катеринчук, канд. с.-г. наук

і[email protected]

журнал «Пропозиція», №9, 2020 р.

Источник: www.propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *