ЧАС ЗБИРАННЯ ВРОЖАЮ КУКУРУДЗИ

Вчасний збір урожаю — вагомий ресурс для збільшення врожайності кукурудзи та поліпшення її кондицій. 
Розробка графіків, що спираються на календарні терміни жнив, відноситься до кола організаційних заходів. Звісно, «календар» виконання збиральних робіт узагальнено та встановлено в кожній області культивування кукурудзи, враховуючи групу дозрівання гібрида або сорту. Однак навіть в одному господарстві за різних погодних умов кукурудза минає стадії свого розвитку щороку в різні періоди. Розбіжність у календарних числах настання цвітіння, молочно-воскової та повної зрілості досить значна й досягає п’яти — десяти днів. Інформація про приналежність гібриду до категорії за ФАО спрощує передбачення часу проходження ним головних фаз онтогенезу, але саме по собі не навчить агронома планувати жнива таким чином, щоб одержати на виході продукт у найбільшому обсязі та з найвищою якістю. 

Найперше, на що потрібно звернути увагу, визначаючи час збору гібриду кукурудзи, — це мета його використання. Ігнорування цього чинника спричинить як суттєві втрати врожаю, так і зниження якості кінцевої продукції.

На зерно й сінаж: важливі відсотки вологи

Категорія стиглості гібрида — властивості гібрида — рівень вологи в зерні: ця трійця важливих особливостей має привернути пильну увагу агронома під час збирання врожаю. 

Усім видам сільськогосподарських рослин властива загальнобіологічна закономірність: зі збільшенням тривалості вегетації зростає тривалість накопичення сирої речовини, а отже, збільшується кінцева врожайність. Тому за замовчуванням вважається, що більш пізні гібриди врожайніші (принаймні ті, що адаптовані до конкретних погодно-кліматичних умов зони вирощування, особливо восени). Але через потребу організації в агрофірмі «ланцюжка» гібридів різних категорій стиглості (це — питання окремої розмови) зазвичай висівають гібриди хоча б трьох категорій стиглості. 

Завчасно розробіть організаційні заходи збору кукурудзи, беручи до уваги наявність на полі гібридів різних категорій стиглості. Кукурудзу зручно класифікують за системою ФАО, число якого зазначено в «паспорті» будь-якого гібрида. Запровадження такої класифікації стало можливим завдяки біологічним особливостям кукурудзяної культури й вигідно вирізняє її від інших агрокультур. Це дало змогу визначити тривалість вегетаційного періоду певного гібрида в різноманітних кліматичних умовах. Класифікація базується на сумі активних температур, потрібній рослині для успішного проходження всіх стадій розвитку й достигання. Загалом за індексом ФАО розрізняють шість категорій стиглості гібридів кукурудзи (в наших умовах переважають перші чотири, з ФАО до 399). Застосовуючи показник ФАО та середні багаторічні температурні значення зони вирощування, можна вирахувати дату дозрівання не тільки для різних погодних умов, але й для різних періодів посіву. Таким чином, завдяки «управлінню» гібридною лінійкою, досягається оптимальне навантаження в господарстві всіх технологічних процесів, пов’язаних зі збиранням врожаю. 

За показником ФАО розрізняють шість груп стиглості гібридів кукурудзи

На основі індексу ФАО конкретного гібрида обчислюють заплановані дати достигання. Гібриди різних категорій стиглості входять у певні фази дозрівання з інтервалом сім — десять днів. Відповідно, і терміни їхнього збору мають укладатися в ці інтервали, інакше — неминучі втрати зерна. 

Запланована дата — це половина роботи, яка ще не гарантує отримання бажаного результату. Виїхавши в поле, призначене для збору, потрібно визначити вологість зерна — ознаку, яка відповідає кожній стадії онтогенезу кукурудзи. Ознаку, яка позбавлена суб’єктивності візуального огляду, оскільки визначається за допомогою досить точних приладів — вологомірів (хоча з досвідом приходить і вміння визначати вологість зерна, так би мовити, «на дотик»). Вологість зерна кукурудзи поступово знижується починаючи з молочно-воскової зрілості. Порушити незворотність цього процесу може вологість стрижня качана, яка зберігає високі показники аж до настання повної зрілості. На щастя, не у всіх гібридів (обирайте в каталозі краще — гібриди з прискореним висиханням стрижня! Наприклад, гібрид селекції Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр`єва НААН — Зоряний.

З практичним досвідом з’являється й інша здатність — визначати вологість зерна та терміни збору з огляду зовнішнього вигляду рослини. Така практика має право на існування, але все ж таки слід перевірити вологість за допомогою спеціально призначеного для цього приладу. Чому не варто покладатися тільки на візуальну оцінку? З одного боку, через наявність у сучасному асортименті гібридів таких, качани яких здатні до прискореної віддачі вологи та висихають раніше, ніж вегетативна маса рослини (стебло, листя), з іншого — через здатність зерна вбирати вологу з дощу або туману. Або — зі стрижня (див. вище)… Ось тут і починається визначення особливостей гібрида…

Вологість зерна визначили, особливості гібрида встановили… Тож коли починати жнива? Звичайно, коли врожай буде найбільшим з огляду на максимальний вміст сухої речовини в зерні. Це — наприкінці стадії воскової зрілості, за вологості зерна 30–32–34 %. Візуально цей момент визначається появою так званої «чорної цятки» на зернівці, а саме в місці прикріплення її до стрижня качана. У більшості гібридів цей момент супроводжується побурінням листків обгортки качанів, засиханням листків на стеблі. Важливо не пропустити цей момент, бо в подальшому вміст сухої речовини дещо зменшується. Незначно, але відчутно з урахуванням великої площі посіву. Та й вимолочується зерно (під час збирання з комбайновим обмолочуванням) за вологості 30% найкращим чином. Зверніть увагу, що швидкість, з якою зерно втрачає вологу до такого рівня, є цінною селекційною ознакою, і вона генетично зумовлена. Гібриди, які мають прискорену здатність до вологовіддачі завдяки фізіологічним особливостям, завжди користуються більшим попитом виробників завдяки можливості продовженого періоду їхнього збирання та економії витрат на сушіння (наприклад, гібриди Лелека МВ, Варта МВ, Донор МВ, Зоряний, Елітнянський). 

Підраховано, що за збиральної вологості зерна 30 % витрати на його досушування до 14 % можуть перекрити всі інші витрати на вирощування культури

Отже, розпочинати збір технологічно припустимо за вологості зерна до 34 %. Але з огляду на базисну вологість кукурудзи — 14 % сушити його доведеться довго й затратно… Підраховано, що за збиральної вологості зерна 30 % витрати на його досушування до 14 % можуть перекрити всі інші витрати на вирощування культури. 

Після досягнення рівня вологості 30–32 % зерно продовжує поступово віддавати вологу (за сприятливих погодних умов). Швидкість процесу вологовіддачі в цей період майже не регулюється генетично, підпадає під вплив багатьох чинників, і, починаючи від 28 %, вологість зерна знижується приблизно на 0,3 % за добу. Враховуючи, що кожен відсоток вологи в зерні стає «золотим» відсотком, у господарствах намагаються зібрати зерно кукурудзи в максимально короткі терміни, і, за сприятливих погодних умов, за зернової вологості 28 %, вдається зберегти якість зібраного зерна (мінімізація кількості травмованого й подрібненого зерна, мінімальне ураження шкідниками та збудниками хвороб, мінімальні втрати зерна внаслідок осипання зерна з качанів і навіть їхнього мимовільного відламування від рослин). 

Бажана та економічно вигідна з точки зору зменшення витрат на висушування зерна затримка зі жнивами загрожує зворотним процесом: вологість із низки причин може зрости (наприклад, зерно вбере вологу з повітря), а це — додаткові витрати на сушіння. Здатність зерна віддавати вологу поступово сповільнюється й зовсім припиняється, коли середньодобові температурні показники наближаються до рівня 5°С. Практика комбайнового обмолоту зерна в умовах мінусових температур повітря також себе не виправдовує, бо «заморожене» зерно згодом розтане… зігріється… і зіпсується, адже буде уражене пліснявими грибами… А під час збирання та первинної обробки може травмуватися настільки, що стане непридатним для подальшого багатоцільового використання. Наприклад, унеможливлюється відокремлення зародка з метою переробки його на цінну кукурудзяну олію, а ендосперму — на крохмаль. Тобто призначення такого зерна — тільки на корм… 

Гібриди різних груп стиглості вступають у певні фази достигання з інтервалом сім—десять діб

Це щодо загального врожаю. А щодо поживності? Цінна ознака — вихід білка з одиниці площі. Його вміст у зерні максимально зростає наприкінці фази воскової зрілості культури. Отже, порушення термінів збирання зернової кукурудзи має небажані наслідки: зменшення вмісту білка і сухої речовини; вбирання зерном вологи (внаслідок погіршення погодних умов); збільшення відсотка травмованого насіння і через це — зростання шкідливої дії фітопатогенів. 

За суттєвого відхилення від оптимальних термінів збирання спостерігаються й інші негативні наслідки, зокрема поникнення качанів, осипання зерна, вилягання рослин — усе це призводить до прямих втрат урожаю. Наприклад, поникнення качанів рослин, уражених кукурудзяним метеликом, може призвести до їхнього повного відламування (через неміцне прикріплення ніжки качана до стебла). Вилягання рослин — особливість гібрида, яка проявляється залежно від умов вирощування й посилюється через збільшення густоти стояння рослин, підвищену вологість ґрунту, розвиток гнилей та інші фактори. 

Отже, початок збирання в оптимальні терміни — надмірні витрати на досушування. Низька збиральна вологість — зерно низької якості… Де вихід? Альтернатива сухому зерну кукурудзи — корнаж (подрібнене зерно або цілі качани). Вирощування кукурудзи для виготовлення корнажу вигідніше через більш ранні терміни збирання (на два-три тижні порівняно зі збиранням зернової кукурудзи). Вологість зерна може бути вища (до 45 %), сушити його немає потреби, а гібрид може бути з високим ФАО (тобто з вищою врожайністю). Тож переваги під час збирання наявні…

Порушення термінів збирання зернової кукурудзи має небажані наслідки

Збираємо насіння F1 гібридів 

Для підвищення врожайності F1 гібридів кукурудзи особливу увагу слід приділити посівним і врожайним якостям їхнього насіння. Основа майбутньої продуктивності закладається під час вегетації батьківських компонентів, а кульмінація процесу її формування пов’язана з якістю й термінами збирання. Головна задача — отримати максимально вирівняне насіння, і не тільки за розмірами (що досягається механізованим шляхом), але й фізіологічно, що є запорукою його високих посівних якостей. Адже немає механізму, здатного відкалібрувати насіння за фізіологічними властивостями… 

Насіння кукурудзи, зібране в різні фази зрілості, має різну схожість. Організувати збирання врожаю потрібно під час набуття ним максимальної схожості. В цей період насіння має також максимальні врожайні якості. Сприятливу фазу збору насіннєвої кукурудзи ми встановлюємо за зовнішнім виглядом, морфологічними ознаками рослини й насіння, обов’язково — за вологістю зерна. Максимальну схожість насіння кукурудзи одержують під час збирання наприкінці фази воскової зрілості (зрозуміло, за умови повного дотримання всіх елементів післязбиральної обробки насіння). Узагальнені за декількома гібридами показники схожості насіння, зібраного в різні фази онтогенезу кукурудзи, і відповідні зміни ознаки «маса 1000 насінин» наведено на рис. 1, що є доказом максимального прояву показників саме наприкінці фази воскової зрілості. 

Рис. 1. Маса 1000 насінин і лабораторна схожість насіння F1 гібридів кукурудзи в різні фази стиглості

Проте кондиційних посівних якостей насіння кукурудзи набуває від початку фази воскової зрілості й зберігає їх аж до повної зрілості. Але це не є причиною відкладати збирання насіннєвої кукурудзи через низку несприятливих факторів, докладно описаних вище. Також намагайтеся зібрати насіннєвий матеріал кожної окремої ділянки в максимально стислі терміни, щоб уникнути різноякісності насіння — ознаки, властивої кукурудзі. 
Чим відрізняється кукурудза від інших сільськогосподарських культур? З власного досвіду відповім: надзвичайними вимогами до процесів збирання. Надзвичайними через головну особливість — підвищену схильність зерна кукурудзи до травмування — як механічного, так і теплового. Тому так важливо правильно визначити оптимальні день і навіть годину збору насіннєвого матеріалу, коли наслідки травмування будуть зведені до мінімуму. Зародок насіння кукурудзи, який містить жирові та білкові компоненти, дуже ніжний і вразливий. За несприятливих умов збирання він псується першим, що призводить до втрати насінням посівних якостей. Тому кукурудзу на насіння рекомендовано збирати тільки в качанах, щоб унеможливити травмування зернових зародків. У «складних» випадках, у разі сильного запізнення зі збиранням, дозволено збирати насіннєву кукурудзу качанами в обгортках, щоб запобігти втратам цінного насіннєвого матеріалу. В такому разі бажано якнайшвидше очистити качани від обгорток. Не забувайте й про інші «пастки» запізнілого збирання кукурудзи, шкода від яких збільшується в рази за умови вирощування насіннєвого матеріалу.  

Ретельна підготовка до збирання кукурудзи будь-якого напряму використання, а також продумана організація всіх ланок технологічного процесу та правильно визначені строки збирання дають змогу підвищити рентабельність і обсяги виробництва кукурудзи та якість кінцевого продукту

Вологість зерна під час збирання насіннєвої кукурудзи може досягати 40 %, що потребує досушування, але запобігає вилущенню качанів із листків обгортки та зберігає зерно неушкодженим. Нижче за 18 % вологості збирання насіннєвої кукурудзи ми не рекомендуємо через підвищене травмування тканин насіння — як поверхневих, так і внутрішніх. 

Ретельна підготовка до збирання кукурудзи будь-якого напряму використання, а також продумана організація всіх ланок технологічного процесу та правильно визначені терміни збирання дають змогу підвищити рентабельність і обсяги виробництва кукурудзи та якість кінцевого продукту.

І. Барсуков, канд. с.-г. наук, Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН
 

Источник: www.propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *