Україна планує через два роки припинити імпорт твердої пшениці.

Вітчизняні підприємства з виробництва макаронів у 2025 році вперше за всю історію суверенної держави зроблять половину продукції із твердих сортів пшениці, вирощеної українськими аграрними компаніями.

Про це під час форуму заявив керівник об’єднання “Борошномели України” Родіон Рибчинський, інформує “Інтерфакс-Україна”.

“У нас (на макаронних фабриках. – Ред.) цьогоріч вперше, ймовірно, 50% твердої пшениці, котру раніше купували за кордоном, буде замінено на українську. Якщо подібна динаміка продовжиться, то, гадаю, протягом наступних двох років Україна припинить завозити пшеницю дурум”, — зауважив він.

Причиною подібної заміни імпорту експерт назвав кліматичні зміни в країні. Зараз Миколаївщина, Одещина, Хмельниччина, частково Вінниччина підходять для виробництва твердої пшениці, враховуючи глобальне потепління, повідомив Рибчинський.

Рибчинський нагадав, що у Львівській області зараз зводиться млин, який оброблятиме пшеницю дурум для виготовлення макаронних виробів. Водночас він підкреслив, що згодом його потужностей може бути недостатньо для переробки всього вирощеного аграріями обсягу пшениці дурум.

Він додав, що таку продукцію українські виробники безумовно будуть відправляти на експорт, проте експортні обсяги навряд чи можна буде порівняти з італійськими.

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *