
Зібраний обсяг плодів у поточному сезоні становить орієнтовно 60% від довоєнного часу, а фруктосховища заповнені наполовину від колишніх обсягів.
Про це заявив очільник об’єднання «Укрсадпром» Тарас Минко, інформує Open4business.
«Коли вартість фруктів була дуже низькою, це було вигідно для покупців, проте для самої сфери це було значною проблемою, оскільки це спричиняло банкрутства компаній. Якби така тенденція тривала і дотепер, то в Україні вже б не було садів. Ми б імпортували польські, німецькі, інші яблука за європейськими розцінками, які зараз складають 2,603 євро за один кілограм», – зауважив він.
Глава профільної організації пояснив, що невисокі ціни на плоди в період до війни були зумовлені значною врожайністю садів та інтенсивним типом комерційного садівництва в Україні.
«Ключовим фактором підняття вартості на плоди останніми роками стали ціна енергоресурсів, брак кадрів і вартість оплати праці. Не вистачає людей – вони покидають країну. Ті, хто залишився, хочуть менше працювати, а мати більше. Невідповідність винагороди та її продуктивності зараз не співмірні», – підкреслив Минко.
Він додав, що для здійснення збору врожаю в саду розміром 25 га потрібно 250 робітників. Тому у багатьох господарствах у 2022 році було зібрано 30% вирощеного врожаю, у 2024 році – 60%, і в поточному році ситуація не краща.
Окрім того, зі слів голови «Укрсадпрому», в Україні зруйновано дуже багато місць для зберігання плодів. Як приклад він навів статистику членів об’єднання, котрі разом вирощують сади на 10 тис. га. Вони мали до війни приблизно 110-120 тис. т зберігання в холодильних камерах.
«Зараз залишилося близько 60% (об’ємів фруктосховищ). Дехто припинив діяльність, у деяких через погодні зміни вимерз врожай яблук. У поточному сезоні використовуються холодильники орієнтовно на 50-60 тис. т», – зазначив Минко.
Він підкреслив, що в Україні зараз не поширена культура вживання джемів і повидла, і це гальмує розвиток сфери переробки. В той же час він передбачає, що в найближчі п’ять років в Україні трапиться сплеск будівництва переробних підприємств, котрі спеціалізуватимуться на виготовленні даної продукції.
«Якщо поглянути на сучасний ринок, то ті, хто звертатиме увагу на таку переробку, матимуть великі можливості незалежно від кількості наявних компаній. Якщо наші батьки масово робили закрутки, то наші діти будуть купувати готові товари. Тому це дуже перспективна й цікава галузь, яка через 3-5-7 років дуже потужно зросте», – підсумував керівник «Укрсадпрому».
Источник: www.agroportal.ua



