
Україна запроваджує новітню систему, подібно до європейської, що сприятиме оперативному обміну інформацією про виявлення шкідливих харчових виробів, кормів, а також матеріалів, що стикаються з харчовою продукцією (наприклад, упаковка), та вжиття термінових заходів, якщо подібна продукція становить ризик для споживачів.
Як інформує пресслужба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, це передбачено указом Міністерства аграрної політики та продовольства України (№478), який набрав законної сили 19 листопада 2025 року.
Це робиться з метою:
- вчасно вилучати з продажу шкідливі вироби;
- інформувати споживачів про можливі небезпеки;
- оперативно реагувати на загрози для самопочуття людей та тварин.
Таку інформацію повинні надавати:
- працівники регіональних органів Держпродспоживслужби, у разі виявлення невідповідностей харчових продуктів/кормів вимогам законодавства щодо їх безпеки під час інспекцій;
- оператори ринку (виробники, імпортери, постачальники, торгові мережі), які визначили, що їх продукція може бути шкідливою;
- акредитовані лабораторії щодо наслідків лабораторних аналізів (досліджень), що вказують на невідповідність;
- заклади охорони здоров’я, суб’єкти господарювання, що здійснюють господарську діяльність з медичної практики, у випадку масових неінфекційних захворювань (інтоксикацій), виявлення невідповідності харчових продуктів нормам законодавства стосовно їх безпеки чи виникнення обґрунтованої підозри щодо їх невідповідності, в результаті чого виникла загроза життю та здоров’ю тощо.
Повідомлення надсилаються до Національного та регіональних контактних пунктів за визначеною формою, яка зазначена у додатках 2, 3 до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України №478.
Контактні дані наявні за посиланням.
«Зараз Держпродспоживслужба працює над питанням запровадження електронної мережі Системи оперативного оповіщення за підтримки міжнародної технічної допомоги, що в подальшому забезпечить обробку та електронний обмін даними щодо ризиків, пов’язаних із харчовими виробами, кормами, матеріалами та предметами, призначеними для контакту з харчовими виробами, що потребують вжиття відповідних заходів, націлених на захист життя і здоров’я людей та/або тварин», — повідомили у відомстві.
При виникненні ризику Держпродспоживслужбою буде активовано план дій при надзвичайних обставинах, пов’язаних з харчовими продуктами та кормами, який визначає заходи, що мають бути терміново здійснені у випадках, коли дані корми та харчові продукти безпосередньо або через навколишнє середовище створюють загрозу для здоров’я людини та/або тварини (план затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2021 р. №80).
Це допоможе запобігти розповсюдженню шкідливих товарів по всій території країни.
Источник: www.agroportal.ua



