Ця незвична для багатьох наших дачників городня рослина прийшла до нас з Північної Африки. Її знаходили ще у гробницях єгипетських фараонів, і взагалі вважається, що саме чуфа становила основу раціону пращурів людини, що жили близько 2 млн років тому!
Що ж це за культура така незвичайна, чи є від неї користь і яка, чи варто вирощувати чуфу сьогодні і якщо так — як це зробити грамотно, інформує Ukr.Media.
Що це за рослина чуфа
Земляний мигдаль, земляний горіх, тигровий горіх, зулуський горіх, солодкий корінь, бульбова трава, зимівник, смикавець харчовий — як тільки не називають чуфу у всьому світі. Останнє найменування найближче до ботанічної істини, оскільки до справжніх горіхів цей трав'янистий багаторічник ніякого відношення не має. А має — до Осокових. Саме до цього сімейства рослина і належить.
Ця рослина з прямими тонкими трав'янистими стеблами до 1 м заввишки, з численними щільними пучками вузького жорсткого плоского листя, ширина якого менша за сантиметр, з добре розвиненою кореневою системою. Рослина ця запилюється вітром. Її дрібні двостатеві квітки зібрані у суцвіття-парасольки. Але, взявшись вирощувати чуфу, ви їх не побачите — цікаво, що за помірного клімату чуфа почувається дуже непогано, нормально зростає і розвивається, але ось квіток не дає.
Досить декоративну зелень чуфи, схожу на осоку, можна використовувати у ландшафтному дизайні, наприклад, в оформленні альпійських гірок, бордюрів або доріжок, також її можна згодовувати домашній худобі, однак головне, через що людина вирощує цю культуру вже тисячі років — її їстівні дрібні підземні бульби, які у великій кількості утворюються на тонких паростках кореневища. Вони досягають 0,5-4 см у діаметрі і мають масу до 2 г. Бульби кулястої або яйцеподібної форми, з коричневою зморщеною поверхнею, щільною шкіркою і білою м'якоттю.
Користь і використання чуфи
Корисні властивості чуфи полягають, перш за все, у її кулінарних перевагах. Бульби земляного горіха мають високу поживність і приємний солодкуватий смак з горіховою ноткою. Вони багаті на крохмаль, містять достатньо вітамінів (А, В, С і Е), мінералів і жирних кислот.
Бульби чуфи практично втричі калорійніші за арахіс, тому людям з надмірною вагою слід обмежити їх наявність у раціоні.
Як їдять чуфу? І у сирому (наприклад у салатах), і у термічно обробленому вигляді прямо разом зі шкіркою — у вареному, смаженому та ін. Для зручності обробки і розм'якшення щільної шкірки бульби перед приготуванням рекомендують замочити на деякий час у воді. У країнах, де споживання чуфи поставлене на потік, широко використовують борошно з подрібнених бульбочок — як сурогат кави і солодкого мигдалю, для добавок у кондитерські вироби (цукерки, торти, халву, морозиво) і напої.
Прохолодний напій з розмелених бульбочок чуфи, води і цукру — орчата, аналог "мигдального молока" — дуже популярний у Іспанії.
Золотава олія з запахом мигдалю з бульбочок чуфи також широко використовується у кулінарії, а ще — у косметології. За хімічним складом вона наближена до оливкової, містить багато олеїнової кислоти. Вона має приємний смак, практично не прогоркає, здатна довго зберігатися.
Навіть у народній медицині використовується чуфа, хоча офіційною фармакологією вона не визнана. Народні ж лікарі радять застосовувати сирі бульби, порошок подрібненої чуфи, її олію, спиртові настоянки на її основі, чай з листя у якості протизастудних, імунозміцнюючих, антиоксидантних, тонізуючих засобів. А ще людям, у яких проблеми з неспокійним сном, рекомендують набивати подушки висушеною зеленню чуфи.
Чуфа — посадка і догляд
У великих масштабах цю напівзабуту багатьма рослину вирощують лише у декількох країнах Середземномор'я і Африки. Хоч у нас і не такий спекотний сонячний клімат, виростити чуфу на городах середньої широти також нескладно — тільки вже у якості однорічника.
Рослина не дуже вимоглива до складу ґрунту, але, як і більшість городніх культур краще зростатиме на ґрунтах родючих, досить легких і пухких. Місце для чуфи на ділянці вибирайте найбільш сонячне, а ось з поливом не перестарайтеся — перезволоження їй протипоказане, бульби починають підгнивати і "чіпляти" грибкові інфекції.
Насіння чуфи зазвичай не використовують (хоча це можливо), розмножують рослину найбільшими і здоровими бульбочками — зовсім як картоплю. Висаджують у ґрунт їх навесні, зазвичай у травні, коли земля прогріється не менш ніж до 10-12° С — рядками у борозенки на глибину близько 5 см. Відстань між бульбами залишайте близько 20 см, між борозенками — не менше 50 см. Для кращого проростання перед посадкою бульби 2-3 доби витримують у воді, замінюючи її щодня. Також рослину можна вирощувати розсадним способом.
Догляд за чуфою нескладний — нечасті поливи (під час дощового літа можна обійтися і зовсім без них), прополки і періодичне легке підгортання кущиків, що розростаються. У якості підкірки раз на 2-3 тижні можна використовувати органіку, наприклад, гнойову рідину, розведену водою у співвідношенні 1:4.
Шкідники у чуфи "стандартні" для грядок — капустянка, дротяники, мурахи. Сподіваємося, з ними боротися ви вже вмієте.
Прибирати чуфу можна, коли пожовтіє її бадилля — зазвичай це роблять наприкінці вересня — на початку жовтня, саме тоді бульби встигають накопичити більше крохмалю і олії. Земляний мигдаль — рослина дуже врожайна — з сотки ви можете зібрати до 30-40 кг сирих бульбочок.
Чуфа симбіотує з азотфіксуючими бактеріями, тому помітно збагачує землю азотом і покращує її структуру.
Викопувати бульби чуфи потрібно під час сухої погоди, робити це слід обережно, допомагаючи собі вилами. Викопані бульби обтрушують від ґрунту, промивають під струменем води (наприклад, на металевій сітці), вручну вибирають з плутанини кореневищ і висушують природним способом на повітрі — це, звичайно, вимагає чимало часу. У готових до зберігання і вживання бульбочок повинна зморщитися шкірка.
Зберігають бульби чуфи як картопляні, причому за дотримання деяких умов (сухе приміщення і температура 10-16° С), висушені бульби свій смак, харчову цінність і схожість можуть зберігати до 2-3 років.
Джерело: ukr.media