Ожина набирає популярності: чому зростає попит на ягоду

Попит на ожину в Європі значно зріс з 2021 по 2023 рік, а ринок заморожених ягід продовжує зростати. Таке спостереження зробив кандидат сільськогосподарських наук Олександр Ярещенко з Інституту садівництва НААН під час «Прибуткового агробізнесу 2025: Освіта. Технології. Фінанси». конференції.

Про це повідомляє propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.

«Ринок ожини з 2021 по 2023 роки зріс на 50%, хоча в 2024 році було відмічено невелике зниження попиту зі зниженням на 15%. Проте інтерес до цієї ягоди залишається стабільним», – зазначив Ярещенко.

Апетит до замороженої ожини також зростає, оскільки її широко використовують у кулінарії, фармацевтиці та косметиці. Директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва зазначила, що ожина приваблює споживачів багатим поживним профілем, зручністю та користю для здоров’я.

«Ожина багата на вітаміни, антиоксиданти та харчові волокна. Вона сприяє здоров’ю серця, підвищує імунітет і сприяє травленню», – пояснив далі експерт.

Окрім корисних для здоров’я, ожина дає вражаючу врожайність – до 25-30 тонн з гектара, а численні сучасні сорти стійкі до шкідників і хвороб. Перший урожай можна зібрати на другий рік після посадки, а повне утворення плодів почнеться на третій рік. Плантація ожини може залишатися продуктивною протягом 15 років.

В Україні зареєстровано 12 сортів ожини, серед яких найбільшою популярністю користуються «Карака Блек», «Натчез», «Вашита», «Чачанська бестерна», «Тріпл Краун», «Осадж» і «Вон».

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *