В Україні за період війни з’явилось 70 свіжих виноробних господарств

Приблизно 70 нових виноробних господарств з’явились в Україні за час війни внаслідок полегшення правил ліцензування.

Про це сповістив очільник Спілки садівників, виноградарів і виноробів України Володимир Печко, передає «Інтерфакс-Україна».

«За крайні 4,5 роки завдяки вдосконаленню законів і кліматичним перемінам у нас стало на 70% більше виноробних підприємств… Приблизна кількість — біля 70 нових господарств. Вони вийшли з нелегального сектора, почали вносити податки, офіційно оформили людей на працю. В Україні почали розвиватися невеликі шато. Раніше малих виноробних підприємств в Україні не було ні в радянські часи, ні в роки вже незалежної держави», — зауважив він.

Керівник галузевої спілки нагадав, що колись для отримання дозволу на виготовлення вина  потрібно було сплатити близько 500 тис. грн. Після переходу на простішу процедуру оформлення виноробного господарства ця процедура стала більш фінансово доступною, і будь-хто, хто має бажання, може отримати дозвіл за два тижні.

Після початку підйому створення невеликих вітчизняних шато, за словами фахівця, виноробам почало не вистачати сировини і, відповідно, виноградних насаджень.

За оцінками Печка, в Україні нині налічується близько 20 тис. га виноградників, з яких 5 тис. га закладено під час війни. Ці дані не враховують окуповані території Криму, Херсонської та Миколаївської областей.

Очільник спілки повідомив, що глобальне потепління надало українським виноградарям можливість створювати виноградні плантації в нетипових для виноградарства областях. Як приклад він назвав Київську область, де працює близько 10 виноробних ліцензованих господарств. Вони вирощують для себе сировину в Київській області та докуповують потрібні обсяги в Одеській і Миколаївській областях.

Вітчизняні винороби, констатував він, змушені активно завозити іноземний спирт переважно з Молдови та Грузії, де більш розвинене виноградарство.

Печко також розповів, що позитивно на галузь вплинуло відкриття в Одеській області лабораторії ізотопного аналізу. Вона надає можливість підприємствам здійснювати перевірку виноматеріалу, з якого заводи виготовляють більш якісну продукцію.

«Завдяки інтенсифікації переробних підприємств вирощування винограду стало прибутковим. Якщо в 2023 році ціна 1 кг винограду на переробку була 5-8 грн, то в 2024-2025 роках вона сягнула 18-25 грн, що стимулювало створення виноградних насаджень», — зауважив експерт і додав, що експорт українського вина поки ще невеликий.

«Сказати, що ми дуже хороші експортери і готові підкорювати Європу, ще зарано. Потрібно це робити, необхідно, але більше нам слід оберігати власний ринок. Виготовляти якісну продукцію і конкурувати нею в Україні», — підсумував голова Спілки садівників, виноградарів і виноробів України.

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *