Сильні хімічні добрива можуть бути настільки ж шкідливими, як і корисними для вашого саду, тоді як органічні альтернативи з магазинів часто мають вищу ціну, ніж ви бажаєте (або можете) витратити.
На щастя, численні предмети побуту можуть служити природним добривом. Більшість з них вже можна знайти на вашій кухні!
Кавова гуща
Кавова гуща покращує якість ґрунту. Вони забезпечують землю життєво важливими поживними речовинами, зокрема азотом. Ви можете змішати їх із ґрунтом або посипати зверху. Однак поміркованість є ключовою.
Розкладання органічної речовини підвищує біологічну активність у ґрунті. Спочатку він збагачує грунт азотом. Крім того, він притягує дощових черв’яків, які аерують ґрунт. Нарешті, використання кави як добрива допомагає рослинам ефективніше засвоювати мідь, магній, калій і фосфор із землі.
Існує поширена думка, що кава значно підвищує кислотність ґрунту, що робить її непридатною в якості добрива для всіх видів рослин. Однак це не зовсім точно. Кава справді «підкислює», але тільки в свіжому вигляді.
Використана кавова гуща має нейтральний рівень pH приблизно 6,5-6,8 (з ідеальним кислотно-лужним балансом pH 7). Щоб забезпечити точність, рекомендується промити землю чистою водою перед тим, як наносити її на сад.
яєчна шкаралупа
Подрібнена яєчна шкаралупа корисна як для здоров'я людини, так і для вашого саду. Ви можете просто замочити їх у воді на кілька днів, а потім використовувати цю фільтровану воду для наступного поливу. Кальцій, який міститься в яєчній шкаралупі, позитивно впливає на ґрунт у вашому саду.
Кальцій – важливий елемент для життєдіяльності рослин. Він покращує структурну цілісність клітинних стінок, тим самим покращуючи здатність рослин захищатися від патогенів.
Додавання яєчної шкаралупи до ґрунту рослин томатів виявилося особливо ефективним у запобіганні гнилі кінцевих квітів, серйозній проблемі, спричиненій екологічними факторами, такими як мороз і посуха.
Бананова шкірка
Банани містять безліч поживних речовин, але особливою є кількість магнію. Якщо ви пригадаєте будь-які уроки про фотосинтез зі школи, ви знатимете, що це метод, за допомогою якого енергія сонячного світла використовується для росту та підтримки життя.
Магній життєво важливий для фотосинтезу. Він активує ферменти, які забезпечують роботу хлорофілу. Подібно до того, як людське тіло надає перевагу своїм органам над кінцівками, рослина з дефіцитом магнію перемістить поживні речовини з нижніх частин до верхніх нових пагонів. Ось чому у хворих рослин листя часто жовтіє біля основи.
Як і яєчну шкаралупу, бананову шкірку можна замочити або ферментувати у воді, яку потім можна використовувати як спрей. Якщо у вас рослини, чутливі до кислот, як-от чорниця, дайте шкірці настоятися не менше місяця.
Крім того, є ще одна перевага використання бананових шкірок (або води, настояної на них) у вашому саду: вони природним чином відлякують тлю.
Джерело: ukr.media