Чому зростають ціни на курку?

Ціни на м'ясо птиці в Україні зростають.

Цю інформацію поділився виконавчий директор «Союзу птахівників України» Сергій Карпенко у заяві для УНІАН.

«З початку року ціни на м’ясо птиці зросли на 7%, а порівняно з квітнем попереднього року – на 11,5%. Незважаючи на стрімке зростання витрат, виробникам вдалося стримати надмірне зростання цін на м’ясо птиці, використовуючи свої резерви та погоджуючись на зниження прибутку. Тим не менш, вони були змушені поступово підвищувати ціни продажу, щоб відшкодувати збитки попередніх періодів», – пояснив експерт.

Отже, зростання цін є відкладеним ефектом.

Карпенко зазначив, що зростання витрат на виробництво птиці було зумовлене головним чином зростанням цін на зернові та олійні продукти на 30-50% протягом року.

«Крім того, спалахи пташиного грипу в ЄС призвели до знищення значної кількості племінного поголів’я, що спричинило дефіцит племінної продукції, яку Україна повністю імпортує. Як наслідок, протягом березня та квітня ціни на інкубаційні яйця та добових курчат зросли на 20-40%, що неминуче вплинуло на виробничі витрати», – додав виконавчий директор Спілки птахівників.

Він також згадав інші фактори, що сприяли зростанню цін, такі як нестача робочої сили, підвищення військового збору до 5% та загальні інфляційні тенденції в українській економіці. Ці елементи й надалі впливатимуть на зростання цін на курятину, яка, незважаючи на зростання вартості, залишається найдоступнішим видом м’яса для українців.

Станом на 20 травня повідомляється, що курячі стегна в Україні коштують в середньому 129,37 грн/кг. Середня вартість курячого філе становить 219,37 грн, тоді як куряча тушка коштує 109,80 грн.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *