Численні сорти погано відшаровуються, часто бувають вологі, а хвоя більшості рослин обліпихи ускладнює цей процес, як повідомляє Ukr.Media.
Зараз типовим видовищем на ринку є жінки, які сидять за кіосками, і за відсутності покупців вони зрізають зрізані гілки обліпихи, відриваючи ягоди. Чи вважаєте ви цю практику жорстокою? Анітрохи — їх називають фруктовими гілками. Навіть якщо їх збирати не разом з ягодами, вони зрештою висихають, що пришвидшує процес збору та дозволяє збирати фрукти між ними.
Тим не менш, вже виведено низку безколючих сортів.
Зверніть увагу на колір
Коли саме час збирати обліпиху? Це може бути досить складною задачею. Це пов'язано з тим, що обліпиха добре росте навіть після того, як ягоди дозріють. Вони так міцно тримаються на гілках, що не опадають самостійно. Тому в різних регіонах люди намагаються збирати її після перших заморозків, коли ягоди стають більш ароматними.
Однак багато шкідників у нашій країні охоче поласують ягодами, в результаті чого обліпиха щодня втрачає врожай. Тому садівники прагнуть випередити цих шкідників і зібрати плоди якомога раніше.
На що слід звернути увагу? На характерний колір сорту, який може бути жовтим, помаранчевим або червоним. Як тільки вони змінять колір, важливо одразу зібрати ягоди. Ви також можете зібрати їх трохи раніше для використання в вареннях або маринадах.
Досвідчені садівники спрощують процес збору врожаю, використовуючи інструмент, виготовлений з міцного дроту, що нагадує голову змії. Однак такий метод може значно пошкодити гілки, через що ягоди разом з листям потраплять у контейнер.
Щоб запобігти травмам рук, збирайте ягоди з основи пагона, а не з верхівки. Якщо рослина обліпихи висока, обріжте гілки, що плодоносять, наріжте їх на сегменти довжиною 15-20 см і помістіть їх у морозильну камеру на ніч. В результаті заморожені ягоди майже самі відірватимуться від гілки.
Від ста недуг
Обліпиха вже досить давно використовується в терапевтичних цілях. Вона містить більше вітаміну С, ніж чорна смородина, і може похвалитися вмістом вітаміну Е, порівнянним з іншими ягодами, але найважливішою користю цієї ягоди є її рясний вміст каротину, який перетворюється на вітамін А в нашому організмі.
Нещодавні відкриття показують, що ягоди обліпихи містять сполуки, які пом'якшують токсичну дію антибіотиків. Таким чином, пацієнтам дуже корисно вживати обліпиху або її олію. Крім того, вони також допомагають при різних інших проблемах зі здоров'ям.
Ця стаття служить лише інформаційним та освітнім цілям і не повинна замінювати професійну медичну пораду, діагностику чи лікування. Завжди звертайтеся до свого лікаря з будь-якими питаннями, які можуть у вас виникнути щодо вашого здоров'я.
Джерело: ukr.media