Якби Україна не постачала цукор до ЄС, це робили б інші країни

Європейські сільськогосподарські асоціації майже щомісяця заявляють про «загрозу» з боку української сільськогосподарської продукції. Це своєрідний інформаційний фон, який супроводжує будь-який сільськогосподарський експорт з України.

Про це в ефірі Громадського радіо заявила Олександра Авраменко, голова Комітету європейської інтеграції асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (UKAB), коментуючи нещодавню публікацію про негативний вплив українського цукру на роботу заводів у Європі.

«Ми постійно чуємо скарги на те, що Україна руйнує європейський аграрний сектор. Натомість він продовжує працювати та отримувати прибутки», – цитує її прес-служба UCAB.

Експерт зазначив, що сам європейський ринок цукру нестабільний: виробництво залежить від кліматичних умов, сівозміни та інших факторів, тому щороку ЄС стикається з певними коливаннями.

Олександра Авраменко пояснила, що у 2022/23 МР недовиробництво цукру в Європі становило близько 2 млн тонн. Цей дефіцит довелося компенсувати імпортом, який збільшився до 2,3 млн тонн. У наступному сезоні обсяги виробництва зросли на 1 млн тонн, а отже, імпорт зменшився до 1,4 млн тонн. Те саме сталося і у 2024/25 МР: виробництво продовжувало зростати, зменшуючи необхідні обсяги імпорту для підтримки балансу споживання всередині ЄС. На цьому тлі український експорт трохи більше 1 млн тонн не виглядає критичним, особливо враховуючи, що загалом країни ЄС імпортували понад 6,5 млн тонн цукру з третіх країн у 2022-2024 роках.

«Якби Україна не поставила цей мільйон тонн протягом останніх 3 років, Європейський Союз імпортував би його з інших країн. Це нормальна економічна логіка: якщо є попит, він буде задоволений», – наголосила Олександра Авраменко.

Вона також нагадала, що в роки, коли виробництво будь-яких сільськогосподарських товарів у Європі відновлюється, імпорт автоматично скорочується, а отже, зменшується і частка українського експорту на ринок ЄС.

Окремо експерт звернув увагу на інформаційний аспект. Часто хвиля скарг від європейських фермерів збігається з ключовими політичними моментами у відносинах Україна-ЄС. Наразі триває процес узгодження оновленої угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ), яка може набути чинності до кінця цього року. Серед іншого, оновлена версія угоди передбачає збільшення квот на українські сільськогосподарські товари, зокрема цукор, порівняно зі старою версією ЗВТ. Якщо у 2021 році квота на цукор становила лише 20 тис. тонн, то нова угода може збільшити цей показник до 100 тис. тонн.

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *