Поголів’я свиней, вартість живця свиней, ціни на свинину в магазині — показники, які залежать від стану економіки країни, що воює.
Свинарство в господарствах населення занепадає, і це є головною причиною зменшення кількості свиней в Україні, заявив економіст Олег Пендзін у коментарі Delo.ua.
Він зазначив, що африканську чуму свиней (АЧС), через яку нині прогнозують значне скорочення свинарства, в Україну занесли на початку 2010-х. Хоча до великої війни поголів’я свиней ніколи не скорочувалось через цю хворобу на десятки відсотків. Тому в цьому випадку у зменшенні поголів’я свиней інша причина — соціально-економічна.
Фахівець підкреслює, що більш-менш стабільно в умовах російського вторгнення можуть працювати лише промислові свинокомплекси, віднесені до стратегічних підприємств і з правом бронювання частини військовозобов’язаних. Господарства населення, які вирощують 35-40% свинини в Україні, масово зупиняються. Доглядати за десятками тварин у сільських умовах під силу переважно чоловікам, і їхня мобілізація швидко призводить до зупинки присадибного свинарства та продажу тварин на забій.
Інший ключовий фактор скорочення поголів’я — бізнес готується до складного 2025 року, в нього Україна входить із розбалансованим бюджетом, дефіцит якого досягне 500 млрд грн.
«Багатші суспільства завжди споживають більше м’ясних та молочних продуктів, тоді як бідні їдять хліб та макарони. Я не бачу наступного року перспектив для росту виробництва свинини з огляду на реальну купівельну спроможність українців», — пояснює Олег Пендзін.
Також він додає, що АЧС є проблемою, скоріше, великих тваринницьких комплексів. Звичайні українці мало що знають про цю хворобу і, відвідуючи продовольчий ринк, зазвичай цікавляться ціною м’яса, а не довідкою про відсутність АЧС у свиней. Чисте від збудника хвороби м’ясо потрібне для закордонних постачань або продажу великих партій живця, що неактуально для малого виробника.
Водночас економіст зазначає що середня роздрібна ціна свинини не досягне 300 грн/кг, як прогнозують деякі експерти. За словами Олега Пендзіна, за такою ціною свинина просто не знайде масового покупця, її споживання значно скоротиться і відновиться вже після закінчення війни та демобілізації свинарів із господарств населення.
Джерело: agroportal.ua