Обрізка смородини восени – коли і як це робити

Обрізка смородини восени - коли і як це робити / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Дачники восени стають ледачими і все менше уваги приділяють городу і саду. Дуже часто оминають вони і смородину, яку потрібно щонайменше підрізати, а, можливо, і прорідити. Як обрізати смородину перед зимою, коли це краще робити і чим відрізняється обрізка чорної смородини і червоної – розповідаємо нижче.

Коли обрізати смородину – як визначити правильний час

Зрозуміти, коли обрізати смородину восени дуже просто – це потрібно робити, щойно вона скине листя. Якщо орієнтуватися на календар, то це зазвичай відбувається у вересні, але якщо осінь тепла і суха, то обрізати кущі можна в жовтні та навіть листопаді.

Обрізка чорної та червоної смородини дещо відрізняється, але насправді робити це нескладно. Давайте розберемося, як.

Як правильно обрізати смородину перед зимою – чорну, червону і білу

Обрізка чорної смородини восени нескладна. Садівникам-початківцям або тим, хто обрізає смородину вперше, радять робити це поетапно. Озбройтеся секатором, а можливо і кущорізом, якщо гілки дуже товсті, і для початку приберіть під кущем опале листя, гілки і траву.

Як обрізати чорну смородину восени:

  • спочатку у кущів, яким понад 4 роки, потрібно видалити 2-3 старі гілки (побурілі) та ті, які вкриті лишайником – вони не плодоносять;
  • вирізати засохлі, зламані, хворі й ті, які пошкоджені комахами;
  • відрізати гілки, які лежать просто на землі;
  • видалити короткі прикореневі пагони, якщо бачите, що вони просто загущують кущ, але ягід не дають;
  • вкоротити річний приріст гілок приблизно на 5 см.

Якщо середина куща сильно загущена, то її також можна прорідити, щоб всередину потрапляли сонячні промені та було більше повітря – але не перестарайтеся, особливо якщо обрізаєте кущ уперше, щоб не завдавати йому стресу.

Якщо кущ смородини молодий, то в однорічного саджанця обрізають гілочки, залишаючи по 1-2 пари бруньок (якщо саджанцю 1 рік) або залишають 3-4 найміцніші пагони і зрізають недозрілі верхівки – якщо кущу вже два роки.

Після обрізки кущ смородини можна підживити – раніше ми розповідали, чим підживити смородину восени для багатого врожаю – і замульчувати пристовбурні кола.

Як обрізати червону смородину і білу перед зимою

Тепер давайте розберемося, як правильно обрізати червону смородину (і білу), оскільки цей процес дещо відрізняється від обрізки чорної.

Червона і біла смородина розростається не так сильно, як чорна, тому й обрізати їх потрібно менше і рідше:

  • слід видалити тільки хворі й уражені шкідниками гілки;
  • можна зрізати тонку і невизрілу прикореневу поросль;
  • відрізати невизрілу до осені верхню частину пагонів.

Молодих пагонів не поспішайте позбуватися, у червоної та білої смородини плодоносять букетні гілки й укорочені річні прирости.

Як обрізати стару смородину

Старим кущам потрібна омолоджувальна “стрижка”. Чорна смородина потребує такої обрізки на 8-й рік, але через роки чотири кущ все одно доведеться замінити. Червону смородину омолоджувати потрібно аж на 15-й рік, але через три роки також доведеться замінити молодим.

Омолоджувальну обрізку можна робити поетапно – протягом 2-3 років, або ж за один раз. Якщо кущу до 10 років, то його краще обрізати потроху щороку – видаляти десь третину засохлих, хворих гілок, а потім уже тих, що неправильно ростуть. Зрізи гілок потрібно відразу ж опудрити золою.

Читайте також:Коли садити тюльпани восени: чому їм потрібен холод і як глибоко саджати Коли садити тюльпани восени: чому їм потрібен холод і як глибоко саджатиКоли викопувати моркву, щоб вона довго зберігалася: прикмети і місячний календар Коли викопувати моркву, щоб вона довго зберігалася: прикмети і місячний календарЧим підгодувати малину у вересні: 7 перевірених рецептів на зиму Чим підгодувати малину у вересні: 7 перевірених рецептів на зиму

Обрізка смородини під корінь робиться, якщо кущ зовсім старезний – тоді його просто зрізають весь, припудрюють золою і мульчують соломою, тирсою або торфом. Якщо він відійде, то навесні проливають розчином фунгіциду і підживлюють, а потім вже займаються з ним як з молодим саджанцем.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *