Довго лежатиме і не зіпсується: як зберігати часник в 3-літровій банці до самого літа

Щоб часник не псувався всю зиму, використовуйте для його зберігання 3-літрові банки. Головне, не забудьте правильно підготувати овочі та скляні ємності під них, а також створіть сприятливі умови (вологість, освітлення і температура), інформує Ukr.Media.

Відбір і підготовка

За 12-14 днів до збору врожаю закінчіть полив і підживлення культури. Виберіть теплий і сухий день, акуратно викопайте часник і очистіть його від грудок землі.

Залиште врожай підсихати прямо на грядках (5-7 днів), а якщо погода виявиться дощовою, перенесіть часник у тепле приміщення, яке добре провітрюється, або під навіс.

Укоротіть стебла до 5-10 см, а коріння — до 2-3 мм, і залиште рослини сушитися в приміщенні ще на 10-14 днів. Тепер підготовлений часник потрібно розібрати на окремі зубчики, видаливши при цьому всі зіпсовані. Промивати або якось додатково обробляти врожай не потрібно.

Щоб уникнути зимового проростання, акуратно підпаліть коріння овочів, використовуючи звичайну запальничку.

Банки промийте з содою, простерилізуйте і ретельно просушіть. Для зберігання знадобляться звичайні бляшані кришки, які також потрібно обробити перед використанням.

Закладка і зберігання

Щоб часник зберігався якомога довше, не підгнивав і не ставав м'яким, по банках його потрібно розкладати разом із рисом. Зубки укладайте рядами, присипаючи кожен шаром рису (товщиною 1-2 см).

Зерна вбиратимуть у себе надлишки вологи, запобігаючи появі плісняви та гнилі.

Крім того, овочі не будуть стикатися один з одним, а це значить, що якщо зіпсується один екземпляр, інша частина врожаю залишиться цілою.

Рис можна замінити борошном (2-3 см) або дрібною кухонною сіллю (4-5 см). Ці продукти також вбирають у себе надлишки вологи, подовжуючи термін зберігання врожаю.

Коли банки з часником будуть готові, прикрийте їх кришками (але не закочуйте їх, щоб у ємності могло вільно надходити свіже повітря), а потім виберіть відповідне місце для зберігання. Найкраще, якщо це буде темне, добре провітрюване місце з рівнем вологості не вище 60% і температурою +15 °C…+20 °С.

Найпростіше такі умови підтримувати на заскленому й опалювальному балконі або в коридорі квартири. Якщо ви плануєте зберігати врожай на дачі, обирайте льох або підвал, тому що там завжди буде необхідний рівень вологості.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *