Досвідчені садівники, які мають справу з вирощуванням часнику, кажуть: не варто поспішати обрізати його після збирання, інформує Ukr.Media.
У такому разі він добре зберігається. Є ще деякі цікаві варіанти, що дають змогу забезпечити якісне зберігання продукту.
Чому не варто поспішати обрізати рослину?
Тому що навіть після збирання голівка набирає вагу: зубки продовжують рости, продовжуючи отримувати харчування від листя, що ще не стало повністю сухим.
Що кажуть обізнані городники
Якщо обрізати зелене перо — головка втратить живлення, а луска, що криє, не має можливості довго просихати (зубки будуть віддавати вологу, яку могли б черпати з листя).
Доведено досвідченими городниками: часник необрізаний зберігається чудово, навесні та на початку літа радує своєю міцністю та соковитістю.
Обрізати, звісно, треба. Але лише у міру потреби. Коли, наприклад, забираємо певну кількість для використання чи продаж.
Просушування
Рекомендація така. Після збирання просушити часник на сонці (пару годин).
Але сушити подалі від прямих сонячних променів, бажано під навісом, в приміщеннях, що добре провітрюються тощо.
Таким чином, рекомендується сушити від 10 до 14 днів, регулярно перевертаючи насип.
Обрізка
Обрізати не треба протягом 2-3 тижнів. А коли обрізаємо, залишаємо близько 10-15 см стебла (це друга рекомендація).
При занадто короткій обрізці часник втратить вагу і соковитість, також порушиться цілісність сухих лусок, що криють.
Насамперед треба обрізати сухе «бадилля», залишаємо майже все стебло, зберігаємо в такому вигляді насипом, можна в мішку.
А вже восени поступово коротшаємо до зручних розмірів.
Третя рекомендація. Після просушування при сортуванні часнику за фракціями потрібно злегка обрізати коріння. Залишимо близько 5-7 см.
А при обрізанні стебла — практично «чисто». Залишимо від 0,2 до 0,5 см.
Джерело: ukr.media