Як правильно обрізати кущі на початку березня

Сезон холодів добігає кінця, і садівники закінчуються тривалим простоєм. Пора починати підготовку до майбутнього сезону, який, як завжди, настане неочікувано. Окрім звичайних завдань, пов’язаних із підготовкою садового інструменту, обробкою саджанців від шкідників, закупівлею добрив і плануванням розміщення грядок, дуже важливо обрізати фруктові дерева та кущі. Садівникам нагадують, що це потрібно завершити до повного відходу зими, передає Ukr.Media .

У морозну погоду всі внутрішні системи рослин працюють «енергозберігаюче». Сокорух сповільнюється або навіть може повністю припинитися. Однак з приходом перших теплих днів кущі починають прокидатися, і сокообіг відновлюється. Для посилення процесу живлення та поглинання необхідних мінеральних речовин із ґрунту необхідно освіжити крони до закінчення періоду спокою.

Види обрізки

Рання обрізка включає в себе кілька видів: санітарна, проріджуюча, омолоджувальна і формуюча. Перший тип допомагає захистити дерева від шкідників, а другий і третій сприяють інтенсивному росту нових пагонів і розвитку плодових бруньок протягом сезону. Крім того, формування коронки виконує не тільки естетичну функцію. Звичайно, добре підстрижена верхівка куща виглядає більш привабливо, ніж неохайні, стирчать гілки. Проте це не найважливіший аспект.

Правильно сформована крона не тільки покращує візуальну привабливість саду, але й оживляє деревину, оптимізує процес сокоруху та сприяє кращому використанню мінеральних речовин ґрунту.

Як правильно обрізати

Перш ніж приступати до обрізки, перевірте свої інструменти. Вони повинні бути чистими, очищеними від іржі та засохлої землі. Якщо цього не зробити, чагарник може заразитися. Коли секатор буде готовий, оцініть ступінь «пошкодження». Акуратно видаліть усі «мертві» гілки (хворі, пошкоджені або засохлі), включно з прикореневою зоною.

Потім знайдіть гілки, які ростуть нерівномірно та перетинають одна одну, спричиняючи тертя сусідніх пагонів. Видаліть деформовані зрізи, а потім обережно проріджуйте центр крони.

Однак не перестарайтеся. Не слід агресивно видаляти більшість гілок, щоб запобігти стресу для рослини. Дійте поступово і делікатно, а не відразу. Наприклад, можна спочатку забрати чверть сухих гілок, а через кілька днів знову стільки ж. Крім того, спеціалісти наголошують на індивідуальному підході до кожного куща та дерева. Не можна обробляти все «одним пензлем»: якщо обрізати дерева за загальними правилами, то необхідно враховувати особливості породи та вік дерева.

Переваги березневої обрізки

Бактерії ще не надто активні і не заражатимуть свіжі порізи. До настання теплих температур рани встигнуть висохнути й загоїтися, що зробить їх менш привабливими для мікробів і шкідників. Після проріджування та обрізки можна не турбуватися про врожай. Пізньої весни кущі спочатку нагородять вас яскравим цвітінням, а до кінця літа дадуть велику кількість плодів і ягід. Але не забувайте стежити за термометром біля вікна.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *