З настанням весни необхідно обов’язково обрізати кущі смородини та агрусу до того, як почнуть набрякати бруньки. Експерти поділилися правильними методами, щоб рослини винагородили вас рясним урожаєм, повідомляє Ukr.Media .
Основну увагу слід приділяти видаленню всіх пошкоджених, сухих, хворих і слабких пагонів, забезпечуючи достатню кількість сонячного світла куща, особливо в центральній частині. Крім того, слід видалити гілки, які вже дали плоди.
У чорної смородини видаляють гілки старше 4-5 років, а у білої та червоної смородини разом з агрусом обрізають гілки старше 5-7 років.
В кінцевому підсумку слід зберегти 15-20 найсильніших пагонів, які виходять із землі і мають додаткові корені. Кожна вікова група гілок повинна складати 15-20% від загальної кількості.
Для досягнення цієї мети кущ потрібно починати формувати на другий рік після посадки. У перший рік на кожній гілці зберігають 2-4 добре сформовані нирки, а слабкі і погано розташовані пагони обрізають. На другий рік поряд з первинними скелетними гілками зберігають 3-4 кращих однорічних пагона, що відходять від основи куща. Надалі обрізка продовжується за аналогічним підходом.
При видаленні прикореневих пагонів нові скелетні гілки слід розташовувати рівномірно, щоб не затінювати одна одну. Залишилися однорічні прикореневі пагони обрізають на третину, а у 2-3-річних видаляють верхівки з 3-5 бруньками. Засохлі кінчики обрізають з гілок старше 4 років, як радять фахівці.
Джерело: ukr.media