Як правильно застосовувати золу для підгодівлі розсади томатів і перців

Однією з доступних природних підгодівель, за допомогою якої можна поліпшити стан розсади томатів і перців, є пічна зола. У ній міститься кілька десятків цінних мінералів, що знаходяться в легкодоступних для рослин з'єднаннях. У першу чергу, це калій, фосфор, кальцій, магній, марганець, сірка і бор, інформує Ukr.Media.

Крім насичення ґрунту корисними речовинами, зола істотно знижує ризик появи у молодої розсади томатів і перців небезпечних грибкових захворювань (наприклад, «чорної ніжки»).

Можна йти двома шляхами:

  • Додавати зольний порошок в ґрунтосуміш на початковому етапі (1 ст. л. на 1 л землі).
  • В якості водорозчинного добрива, періодично вноситься в рідкому вигляді. Для приготування робочого розчину 1 ч. л. просіяної золи розводять в 1 л теплої відстояної води і настоюють протягом 24 годин.
  • При цьому захоплюватися не варто, адже зола підвищує рівень pH, роблячи ґрунт більш лужний. Зольні підгодівлі слід виконувати не частіше, ніж 1 раз в 2 тижні. Розсада томатів і перців відгукується на них дуже добре.

    Починати потрібно з замочування насіння в зольному настої протягом 5-6 годин. Процедура покликана знезаразити посівний матеріал і активізувати його проростання. Полив розчином золи починають виконувати через 2 тижні після появи паростків із землі.

    В результаті на виході у вас буде сформований міцний і здоровий посадковий матеріал для пересадки в город і теплиці, який легше буде переносити (з урахуванням попереднього гарту) різку зміну обстановки і почне цвісти і давати перший урожай в середньому на 1 тиждень раніше звичного терміну.

    Обмеження:

    • Зольну підгодівлю бажано виконувати окремо, не поєднуючи її з внесенням інших типів добрив.
    • Можна брати золу від багать, в яких спалювалася чиста деревина або трава без домішку паперу, картону, поліетилену або пластику.
    • Полив розсади золою бажано виконувати в ранкові години. Склад повинен мати кімнатну температуру.

    Джерело: ukr.media

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *