У липні у дачників з'являється значна кількість харчових і овочевих відходів — зрізане бадилля моркви, кочериги салату і капусти, яєчна шкаралупа і багато іншого. При тому, що в класичній компостній купі компост дозріває досить повільно, є альтернативний швидкий варіант — компостне відро з різними активаторами, інформує Ukr.Media.
У сучасних власників дачних ділянок може виникнути сумнів щодо закладки великої компостної купи або ями. З іншого боку, простий компостер, де можна швидко зробити компост, виглядає зручним варіантом для постачання органіки невеликими партіями.
Компост — це багате на поживні речовини добриво, яке підходить всім рослинам і всім типам ґрунтів. При приготуванні домашнього компосту підходять фруктові та овочеві відходи, яєчна шкаралупа, кавова гуща і чайні пакетики, а також зрізки бадилля і трави. У останньому випадку вони не повинні містити насіннєві головки. Ви можете додати все це у свій компост. Сухі вуглецеві матеріали, такі як старі газети або втулки від рулонів туалетного паперу, рваний картон потрібні обов'язково. А ось додавання жирів, м'яса, риби, олії або молочних продуктів потрібно уникати.
Ваш саморобний компостний ящик може бути досить компактним, щоб його можна було поставити там, де сонячно. Підійде звичайний пластиковий сміттєвий ящик із кришкою що закривається. Якщо є бажання, поставте два, щоб продовжувати компостувати харчові відходи, коли один заповниться.
Почніть з того, що просвердліть кілька рівномірно розташованих отворів у кришці саморобного компостного ящика, а також по колу близько верху. Це дозволить повітрю циркулювати, що стимулює мікробів до розкладання харчових відходів. Щоб уникнути появи плодових мушок або звичайних мух, можна закріпити на отворах повітропроникний матеріал.
Покладіть шар ґрунту на дно контейнера, зверху — подрібнену газету, а потім додайте кухонні відходи. Вуглецевий матеріал допомагає підтримувати баланс вологості і сухості в компості, а також не дає йому неприємно пахнути.
Хороший компост повинен містити набагато більше вуглецю, ніж азоту. Просте правило полягає у використанні однієї третини зелених і двох третин коричневих матеріалів.
Тепер справа за активаторами компосту. Можна придбати комерційні продукти, що містять суміш ферментів, бактерій і грибів. Вони продаються у вигляді порошків, рідких розчинів або гранул. З комерційними активаторами можна зробити компост максимально швидко — практично за тиждень, поставивши відро на сонце і регулярно перевертаючи його "внутрішності".
З іншого боку, є й саморобні рецепти активаторів. Наприклад, скошена і подрібнена зелень трави (без насіннєвих головок) швидко розкладається, додає об'єму і вологи, покращує аерацію і прискорює перегнивання інгредієнтів. Зрізки трави розташовують зверху і зволожують водою. Кров'яне борошно також вважається прискорювачем компостування — чверть чашки розмішують з водою і покривають вміст у відрі зверху. Кавова гуща теж може використовуватися практично без обмежень. Справедливості заради варто згадати і специфічний народний спосіб, який полягає в поливанні компосту розчином сечі та води в співвідношенні 1 до 10.
Щільно закрийте ємність кришкою, залиште на сонці і частіше перевертайте, щонайменше раз на тиждень. Не забувайте періодично зволожувати, якщо інгредієнти пересохли. Додавайте харчові відходи в компостне відро в міру їх надходження. Подрібнюйте великі фракції на дрібніші — чим менші шматки, тим швидше вони розкладуться.
Хороший компост представляє собою темний матеріал із земляним запахом. У тому випадку, коли запах стає різким і неприємним, просто додайте більше сухих матеріалів, багатих на вуглець, наприклад, газет або картону, щоб збалансувати зелені азотні матеріали.
Джерело: ukr.media