Куркума (Curcuma) являє собою трав'янисту багаторічну рослину, яка належить до сімейства Імбирних. У коренях містяться ефірні олії і фарбувальні пігменти. З цієї причини вирощують куркуму в якості прянощів і в лікарських цілях. Найбільш поширеними культурними формами вважаються: куркума довга, куркума домашня, куркума культурна, турмерік, а також жовтий імбир, інформує Ukr.Media.
Коріння рослини висушують і подрібнюють на порошок, отримуючи ароматну приправу, яку можна додавати в безліч страв. В умовах дикої природи цей зелений представник флори виростає тільки на території Індії. У цій країні пряність у великих кількостях відправляють на експорт. Садівники почали культивувати і вирощувати куркуму ще на початку 90-х.
Опис рослини куркуми
Широкі стебла куркуми здатні досягати метрової висоти. Форма листків овальна, розташовані листові пластинки по черзі у два ряди. Коренева система добре розвинена і є у вигляді сіро-жовтих бульб, від яких відходять численні корінці, які формують на кінцях більш дрібні бульби. Із землі виростають довгі листя і квітконоси довжиною близько 30 см. Прилистки щільно прилягають до поверхні квітконосів, ближче до верхівки їх забарвлення стає світліше, ніж біля основи. Бутони трубчасті, пофарбовані в яскравий жовтий колір, виділяють приємний стійкий аромат. Всі вегетативні частини рослини просочені ефірними оліями.
Посадка куркуми у відкритому ґрунті
Куркума підходить для вирощування не тільки у квартирі, але і у відкритому ґрунті. Це відмінна пряність, яку використовують в кулінарії. Цінність квітки полягає також у її декоративності. Рослина краще росте і розвивається в теплих кліматичних широтах. Щоб зібрати урожай, потрібно почекати не менше 9 місяців після посадки насіння.
Для регіонів з холодною і затяжною зимою вирощуванням куркуми займаються тільки в домашніх умовах.
Квітка віддає перевагу добре освітленим ділянкам з родючим ґрунтом. Підійде також суглинний і піщаний ґрунт. Ділянку попередньо перекопують і розрівнюють. Глибина лунок повинна становити не менше 15 см, щоб могли вміститися кілька відрізків кореневища, які мають здорові бруньки. Відрізки укладають так, щоб бруньки були спрямовані вгору. Після цього їх засипають землею, злегка утрамбовують ґрунт навколо і поливають. Сприятливим часом для посадки куркуми вважають ранню весну.
Догляд за куркумою в саду
Догляд за куркумою не доставить багато клопоту. Це вологолюбна рослина, яка вимагає суворого дотримання режиму поливу. Якщо коріння будуть відчувати нестачу вологи, квітка може загинути. Частота поливу визначається кліматичними та погодними умовами того регіону, де вона росте. На ріст і розвиток куркуми впливає також склад ґрунту. Кущі поливають тільки теплою відстояною водою.
В якості підгодівлі куркуми радять використовувати склади мінеральних добрив з високим вмістом фосфору, призначені для вирощування декоративних рослин. При приготуванні розчину необхідно брати меншу кількість речовини, ніж вказано на упаковці. Внесення мінеральних добрив здійснюють кілька разів протягом сезону.
Всі перераховані вище вимоги для догляду є найголовнішими. Крім цього важливо вчасно проводити розпушування, видаляти бур'янисту траву і зів'ялі квіти з ділянки.
Збір і зберігання куркуми
Кореневища витягують з ґрунту восени до приходу заморозків, коли закінчується цвітіння і в'януть листя. Наземна частина кущів повністю обрізається. Коріння і бульби струшують і поміщають в киплячу воду. Вода швидко забарвлюється в жовтий колір завдяки виділенню фарбувальних пігментів. Пожовклі коріння добре просушують протягом декількох тижнів.
Корінці слід зберігати в сухому прохолодному приміщенні всередині дерев'яних ящиків або пластикових контейнерів, наповнених вологим піском. Потім корінці подрібнюють в порошок. Готову пряність пересипають у скляну банку, яку краще тримати в холодильнику або в закритій шафі. Куркума добре вбирає будь-які сторонні запахи, тому рекомендується щільно закривати баночки зі спеціями.
Види і сорти куркуми
Куркума ароматна (Curcuma aromatica)
Куркуму ароматну називають індійським шафраном. Її можна зустріти на території Південної Азії, здебільшого — в Індії чи на сході Гімалаїв. Стебла досягають метрової довжини. Кореневище ароматні, нагадують форму еліпса. На кінцях тонких коренів формуються довгасті бульби. Листки черешкові. Квітки воронкоподібні, сховані всередині колосоподібних суцвіть. Їх довжина становить близько 15 см, ширина — 8 см. Присутні світло-зелені приквітки з червоною маківкою. Цю пряність часто кондитери використовують для приготування різних солодощів.
Куркума довга (Curcuma longa)
Куркума довга або жовтий імбир також цінується завдяки своїм барвним пігментам, а наземні частини застосовують у лікувальних цілях. Подрібнені коріння куркуми довгої складають основу індійського каррі.
Куркума кругла (Curcuma leucorrhiza)
Куркума кругла в природі виростає виключно в Індії, має витягнуті і вузькі коріння. Листові пластинки з'являються з черешків. Бутони округлої форми. Корінні жителі Індії готують з коренів рослини крохмаль. Для цього ретельно вимиті корінці перетирають в однорідну масу, яку потім проціджують. Отриману кашку висушують і використовують в якості крохмалю.
Куркума цедоарія (Curcuma zedoaria)
Куркума цедоарія широко поширена в Індонезії, на півдні Китаю, Таїланді і, звичайно, в Індії. Це висока прямостояча рослина. У підстави довгих довгастих листків виділяються прожилки темно-фіолетового кольору. Забарвлення приквітків рожеве. Під час цвітіння кущі виділяють багатий аромат. Суцвіття відходять прямо з кореневища, яке являє собою форму груші. Коріння володіють різким камфорним запахом, на смак вони гіркі і гострі. Цей вид куркуми додають в багато лікерних напоїв та кондитерські солодощі.
Куркума невелика (Curcuma exigua)
Куркума невелика — компактна зелена рослина з розгалуженою кореневою системою та безліччю дрібних бульб. Листові пластинки мають фіолетовий відтінок і червоні прожилки, утворюються з черешків. Їх довжина може досягати до 20 см. Бутони на вигляд жовті, видаються у формі еліпса. Усередині знаходяться блідо-фіолетові віночки. Період цвітіння триває кілька місяців. Розквітає куркума на початку серпня. Рослина не володіє цінними властивостями, крім зовнішньої привабливості.
Корисні властивості куркуми
У корінні куркуми присутній високий вміст крохмалю і ефірних олій. Джерелом специфічного жовтого відтінку є поліфенол куркумін. Крім цього частини рослини багаті ліпідами, білками, вуглеводами, вітамінами В, С, Е, К, мікроелементами, поліненасиченими жирними кислотами і харчовими волокнами. Такий унікальний хімічний склад куркуми пригнічує розвиток вірусів, мікробів, запальних реакцій, зміцнює імунітет і підвищує здатність організму чинити опір впливу різних інфекцій, відновлює тканини, тонізує організм, зігріває і розганяє внутрішній кровообіг.
Цей багаторічник вважається натуральним антисептичним засобом, яким можна дезінфікувати відкриті рани та опіки.
Вживання куркуми дозволяє уповільнити меланомні процеси і знищити нове скупчення онкологічних клітин. Речовини, що містяться в рослині, здатні зупинити розвиток хвороби Альцгеймера. Вони розщеплюють згустки амілоїдних бляшок, що утворюються всередині головного мозку.
Ризик розвитку метастазних клітин будь-яких онкологічних захворювань істотно знижується. Якщо вживати прянощі разом з цвітною капустою, то можна домогтися гальмування злоякісних утворень простати. Лікарі при призначенні курсу хіміотерапії своїм пацієнтам рекомендують додавати куркуму в їжу, щоб знизити негативний вплив від дії токсичних медикаментозних препаратів.
Спецію також застосовують у лікуванні ожиріння, цукрового діабету і артриту. У китайській медицині вона вважається найсильнішим психотропом, який успішно допомагає при терапії депресії. Завдяки багатому мікроелементами складу вживання порошку прискорює процеси регенерації, надає позитивний ефект на загоєння шкірних захворювань — екземи та псоріазу. На основі куркуми і соку алое виготовляють спеціальну пасту, яка здатна заліковувати рани від серйозних опіків.
Ця пряність є відмінним засобом профілактики грипу, призначається при сильному кашлі, головних болях, хронічних формах діареї, виразкових кольках. Багато методик зі зниження ваги настійно рекомендують частіше додавати куркуму під час приготування їжі. Щоб швидше прибрати зайві кілограми, людям, що страждають ожирінням, радять випивати на ніч склянку кефіру, в якому необхідно розвести пів чайної ложки прянощів. Такий напій слід приймати протягом одного або двох місяців для кращого результату.
Протипоказання
Куркума здатна чинити сильний вплив на людський організм. Якщо використовувати прянощі в якості лікарського засобу, потрібно проконсультуватися з лікарем, оскільки існують певні протипоказання. Наприклад, людям, що страждають сечокам'яною хворобою, цей продукт не рекомендується використовувати в їжу. Вагітним жінкам і дітям до п'яти років також варто утриматися від вживання куркуми. В інших випадках вона добре засвоюється і регулює процеси метаболізму.
Джерело: ukr.media