Знайти сьогодні корову в селі — не таке вже й просте завдання, як в нашому дитинстві, коли пастухи заходили майже в кожен двір, щоб відвести тварину в єдиному стаді на пасовище, інформує Ukr.Media.
Кури куди як менше за своїми розмірами, але і їх сьогодні в приватних сільських подвір'ях можна по пальцях перерахувати.
Звідси і проблеми з натуральною підгодівлею. Раніше коров'яку було повно. Можна було пройтися по бережку біля річки і набрати ще теплих коров'ячих коржів, скільки забрати зможете. Аналогічно і в курнику — прибрали і добриво цінне отримали, якого надовго вистачить. А сьогодні що? Сурогати одні у продажу.
Недоліки курячого посліду
Щоб трішки скрасити картину, давайте поговоримо про мінуси використання натурального курячого посліду на грядках. У чому ця проста старовинна підгодівля все-таки поступається сучасним творам технологічного мистецтва, що виготовляються на великих підприємствах.
Послід від курей сприяє накопиченню нітратів в плодах овочевих культур. При цьому останнім часом ставлення до цих солей азотної кислоти змінюється в кращу сторону. Не такі вже вони і шкідливі, і навіть корисні.
Сечова кислота, що міститься в пташиному посліді, уповільнює розвиток розсади.
Концентрований неперепрілий курячий послід може привести до опіків листя і кореневої системи. Часто його вносять ще з осені, щоб він як слід відлежався за зиму на грядках, або додають в компост.
При надлишку азоту дана підгодівля містить мало калію. Ту ж картоплю доведеться підгодовувати додатково калійним добривом.
У сільському необробленому курячому посліді можуть бути присутніми яйця глист, сальмонели, збудники пташиного грипу, насіння бур'янів. У добривах з промислових птахоферм можуть залишатися різні препарати, використовувані для прискореного набору ваги і захисту птиці від хвороб.
Дану підгодівлю не вносять під популярні зелені культури, такі як кріп, петрушка, цибуля, салат.
Пташиний послід необхідний культурним рослинам тільки на початковому етапі, під час інтенсивного набору зеленої маси, а в стадії цвітіння, формування і дозрівання плодів він може бути навіть шкідливим.
Це добриво швидко втрачає свої корисні властивості при неправильному зберіганні. За 2 місяці з нього може випаруватися до 50% азоту. Щоб скоротити втрати, потрібна швидка сушка або компостування з торфом, тирсою, соломою.
Ну і "природний" аромат списувати з рахунків не варто, він теж далеко не на кожного любителя.
Багатьох описаних недоліків не має гранульований оброблений курячий послід. Але чи є така підгодівля в красивій яскравій упаковці і обмеженому обсязі настільки ж ефективною, як натуральна, теж велике питання. Тут вже свої овочі на вагу золота будуть.