Полуниця — чудові ласощі, але часом замість солодких ягід виростають кислі. Розповімо, чому так відбувається і як уникнути цієї неприємності.
Садівники часто стикаються з несподіваною проблемою. Полуниця на їхніх ділянках виявляється незвично кислою, інформує Ukr.Media.
Є кілька причин такого явища.
До зміни смаку ягід призводять як зовнішні чинники, так і помилки дачників під час культивування.
Неправильний вибір сорту
Деякі сорти полуниці природно мають більш кислий смак. Вихід у такій ситуації — уважно вивчити особливості сортів і висадити різновиди з солодкими ягодами.
Природне старіння куща
Полуниця добре плодоносить лише в перші три-чотири роки, в деяких випадках — до шести років. Далі рослини потребують оновлення, оскільки коренева система вже не може "працювати" як раніше.
Надлишковий полив
Надмірний полив може розбавити вміст цукру в ягодах, роблячи їх кислими. Все закономірно, тому ґрунт має бути злегка вологим, але не мокрим. При цьому не допускайте, щоб земля пересихала.
Нестача мікроелементів
Навесні культура потребує внесення азотних добрив, у фазі бутонізації та росту ягід вносять калій або комплексні склади з мікроелементами. Після збору врожаю застосовують калійно-фосфорні склади. Пам'ятайте, що для солодкості полуниці особливо важливий кальцій.
Нестача світла
Сонячні промені мають потрапляти на посадки щонайменше вісім годин на день. Якщо сонця рослинам не вистачатиме, ягода виросте кислою.
Висока кислотність ґрунту
Полуниця віддає перевагу злегка кислому ґрунту — з pH 5,5-6,8. Висока кислотність може впливати на смак ягід. У бідний ґрунт додайте компост, а важкий ґрунт розбавте піском. Якщо земля кисла, внесіть золу або крейду.
Погодні умови
Прохолодна погода і нестача теплих сонячних днів знижують вміст цукру в ягодах. Поставте над грядкою дуги і натягніть плівку, обов'язково залишаючи торці відкритими.
Також можна прокопати траншейки для стоку дощової води, щоб волога не застоювалася. І не забувайте рихлити ґрунт — земля сохнутиме швидше.
Джерело: ukr.media