Уявіть собі це: ви збираєте чудовий, блискучий баклажан зі свого саду, готуєте з нього рагу, і у вас у роті залишається неприємна гіркота. Що може бути причиною, передає Ukr.Media ?
Схоже, що проблема починається на стадії розвитку плодів.
У баклажанах з’являється гіркота, коли вони накопичують соланін, шкідливу сполуку, що виробляється рослиною у відповідь на стрес.
Перша помилка – непостійний полив. Якщо поливати рослини після тривалої посухи, плоди надто швидко вбирають воду, що порушує їх біохімічний баланс.
Поливати баклажани потрібно кожні 3-4 дні, стежачи за тим, щоб грунт залишався вологим.
Другий фактор – температура вище +30°C. Під час такої спеки пилок втрачає свою життєздатність, запилення не відбувається, плоди деформуються, що призводить до гіркоти.
Забезпечення тіні для рослин опівдні може допомогти вирішити цю проблему.
Третій аспект – це надлишок азотних добрив. Багато садівників вносять гній або сечовину, вважаючи, що це прискорить ріст.
Однак удобрені рослини надмірно облистяні: замість утворення плодів у них з’являється листя, а зав’язі гірчать.
Вибирайте збалансовані добрива, що містять калій і фосфор, які сприяють смаку.
Четверта помилка – надто пізній збір врожаю. Перезрілі баклажани, як правило, гірчать. Збирають плоди в технічній стиглості: шкірка повинна бути твердою, а насіння всередині – дрібними і білими.
Нарешті, уникайте посадки гірких і солодких сортів у безпосередній близькості. Вони можуть перезапилюватися, в результаті чого у всіх плодах з’являється гіркота.
Якщо ви вже зробили ці помилки, ви можете врятувати свій урожай, замочивши нарізані баклажани в підсоленій воді (1 столова ложка солі на літр) на 30-40 хвилин.
Але найкраще запобігти цій ситуації, дотримуючись правил агротехніки, і «синенькі» винагородять вас своїм вишуканим смаком.
Джерело: ukr.media