
В умовах кліматичних змін теплиця – це вже не розкіш, а інструмент виживання для виробників. Це серйозне інженерне рішення, яке вимагає врахування сотень деталей, від сторони вітру до вибору системи опалення, вентиляції та освітлення. Проте, розпочати слід із вивчення та вирощування того, що він може спожити.
«Потрібно вирощувати не те, що ви вмієте вирощувати, а те, що ринок купити. Двадцять років тому тепличники розмірковували, чи вирощувати огірок у другий оберт: чи сіяти наприкінці липня, щоб зібрати до 1 жовтня. Зараз неможливо уявити ринок у цей період без українського свіжого огірка», – зауважує Микола Тетерук, комерційний директор компанії з виробництва біологічних препаратів «БІО». Центр” під час онлайн-презентації навчального курсу “Greenhouse Agro Solutions”.
Один вид продукції чи асортимент
Невеликим фермерським господарствам варто зосередитися на одній продукції. Якщо реалізація відбуватиметься в регіоні вирощування, потрібен ширший асортимент.
“Якщо ви не знаєте, де продаєте, і не хочете конкурувати з великими комбінатами, варто спеціалізуватися на двох-двох культурах. Якщо реалізація буде на місцевому ринку, вирощуйте певний набір овочів”, – додав експерт.
Не обов'язково концентруватися лише на овочах. Також фруктові дерева здебільшого вирощують у закритому грунті за кордоном. Наприклад, у Нідерландах вишні вирощують у теплицях.
Не розуміючи ринок, входячи в тепличний бізнес через привабливі грантові програми, фермери часто орієнтуються на великі ціни супермаркетів, у той час, як на оптовому ринку вони значно нижчі. Крім того, щоб поставити продукцію в мережу, потрібно мати відповідний обсяг і розуміти, що роздрібні мережі розраховуються з виробниками не відразу, а через кілька місяців після доставки продукції.
Варто також розраховувати тривалість вирощування. “Якщо це сезонний продукт з коротким періодом, то теплиця може бути досить простою. Для максимально тривалого сезону вирощування необхідне капітальне будівництво”, – пояснив фахівець.
За словами Миколи Тетерука, плівкових теплиць ставатиме все більше, а великих комбінатів – менше, головним чином через енергетичні причини. На початку 2000-х років в Україні було близько 500 тепличних комбінатів, зараз їх кількість скоротилася більше ніж вдвічі.
Джерело: agroportal.ua



