Імпорт сиру зріс на 10% і продовжить зростати

Українські виробники сиру вирішили підвищити ціни на свою продукцію у вересні, сподіваючись на традиційне осіннє зростання попиту.

Однак така стратегія, як повідомляє Infagro, виглядає ризикованою на тлі загальноєвропейських тенденцій, оскільки за останній місяць сир подешевшав у ЄС більш ніж на 10%, тоді як в Україні він подорожчав на 5%.

«Ця цінова невідповідність вже почала впливати на ринок – імпорт сиру в серпні зріс на 10% порівняно з липнем і вже займає значну частку в загальному обсязі продажів. Очікується, що імпорт продовжить зростати в осінні місяці, оскільки європейські постачальники активно користуються сприятливою для них ситуацією», – прогнозують аналітики.

Особливо вразливою залишається категорія «білих» сирів, де імпортери вже давно контролюють більшу частину ринку. У сегменті плавлених сирів, попри стабільне виробництво в Україні, частка імпорту також утримується на високому рівні.

«Різниця в ціні між українським сиром та потенційним імпортом залишається значною: навіть з урахуванням знижок українські виробники не можуть конкурувати за вартістю з імпортними сирами», – зазначають експерти.

Водночас, продажі українського сиру на зовнішні ринки демонструють позитивну динаміку. Минулого місяця експорт напівтвердих сирів зріс на 16% порівняно з аналогічним періодом минулого року, хоча імпорт у цій категорії все ще вдвічі перевищує експорт.

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *