Подешевшання харчів вже не гальмує інфляційний процес.

У вересні 2025 року ціни для споживачів на продовольство, подібно до серпня, скоротилися на 0,9% у порівнянні з попереднім місяцем, проте загальний рівень інфляції склав 0,3%, у той час як у серпні було -0,2%.

Про це повідомив т.в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, інформує пресслужба інституту.

Головним чином подальше зменшення цін на продукти харчування трапилось завдяки подешевшанню фруктів (-11,8%) та овочів (-10,6%), а також яєць (-2,9%) і цукру (-1,5%), в той час як інші продукти харчування стали дорожчими від 0,1% — на сир та м’який сир до 2,1% — на олію соняшникову.

За словами фахівця, вирішальним для повернення позитивного значення інфляції до попереднього місяця, після дефляції у липні та серпні (-0,2%), стало відновлення росту споживчих цін на одяг та взуття (+8,2%), освіту (+12,4%), а також алкогольні напої, тютюнові вироби, ресторани та готелі (+1,2%), медичне обслуговування (+0,8%), автодорожній пасажирський транспорт (+0,6%).

Причому у травні – липні 2025 року ціни на одяг та взуття невпинно знижувалися (від 1,9 до 4,6%), а на освіту з лютого підіймалися не більше, ніж на 0,1% на місяць.

«Зрозуміло, що у наступні місяці 2025 року підвищення споживчих цін буде тривати, можливо, трохи повільнішими темпами, ніж минулого року. Можливості падіння цін на більшість товарів та послуг майже вичерпані, проте початкова позиція відновлення рівня інфляції у вересні (0,3%) набагато нижча вересня 2004 року (1,5%) та вересня 2023 року (0,5%), що залишає можливості для стримування рівня інфляції в однозначному (до 10%) показнику», — підсумовує Юрій Лупенко.

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *