На полях Черкащини у 2024 році площі посіву овочевих культур порівнянні з минулим збільшили на сто гектарів. Нині вони ростуть на 22 тисячах гектарів земель. Станом на 27 серпня аграрії вже збирають урожай, розповіла начальниця управління виробництва агропродукції області Валентина Сокирко. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Суспільне. За словами пані Валентини, цьогоріч найбільше фермери висадили моркви, буряка, картоплі та цибулі. На полі одного із сільськогосподарських підприємств області вирощують картоплю. Комбайнер Володимир Руденко розповів: врожай рятували від спеки поливом, а щоб не доводилось охолоджувати викопану картоплю, збирали її в ранні години. «Коли дуже спекотно, картопля сильно нагрівається і її не можуть потім охолодити. Тому працюємо із шести ранку і до трьох годин дня, поки вона ще більш-менш прохолодна. Урожайність цьогоріч хороша — 50 тонн із гектара», — пояснив він. Найбільше в господарстві висадили овочів для борщового набору. Цибулю та картоплю вже копають, а от буряк і морква ще в землі. Закінчити збір овочевих культур планують через два місяці. Як розповів керівник сільськогосподарського підприємства Дмитро Соломаха, овочевих почали садити більше через тимчасову окупацію півдня України, де їх вирощували раніше. У 2023 році це було вигідно, та нині ситуація не з кращих, пояснив аграрій: «Цього року майже вся Україна зайнялась овочами, то думаю, що ціни будуть меншими, відповідно, це буде менш вигідно. У збиток ми не вийдемо, але і надто багато не заробимо». Проблем додали відключення електроенергії та посушливе літо, зазначив пан Дмитро: «У нас було два періоди більше ніж по місяцю, коли не було дощу. Там, де можна було, ми поливали, а там, де не було світла, поливати не могли. У липні світло вимикали регулярно, тому частково урожай овочів ми не доберемо». Крім того, додалося питання з мобілізацією чоловіків: «У нас кожного третього військовозобов’язаного працівника за цей рік мобілізували». Попри всі ці фактори, висаджувати овочеві черкаські аграрії не відмовились, розповіла начальниця управління виробництва агропродукції Валентина Сокирко. «Акцент іде на борщовий набір, тому що це питання продовольчої безпеки. На врожайність вплинули аномальна спека і несприятливі погодні умови. Вона знизилася, але не критично. Плануємо отримати овочевих культур близько 400 тисяч тонн. Цього достатньо для продовольчої безпеки нашої області», — пояснила фахівчиня.
Джерело: propozitsiya.com