Ввезення сирів в Україну досягло піку з часів, що передували ковіду.

Становище на сирному ринку в Україні продовжує погіршуватися.

У четвертому кварталі прогнозується подальше зменшення випуску вітчизняними виробниками сиру, інформує «Інфагро».

Головна причина — активне зростання імпортування європейської продукції, що стала відчутно дешевшою через цінове падіння в ЄС.

«За останні місяці ціни на основні види сиру в Європі впали на чверть. Це призвело до того, що вартість імпортованого сиру на українському ринку зараз значно нижча, ніж у місцевих виробників. Деякі імпортовані сири коштують дешевше, ніж навіть український кисломолочний сир, не кажучи вже про напівтверді сири. Така різниця у вартості суттєво позначається на рішеннях торгових мереж, які все більше віддають перевагу імпорту», — пояснюють аналітики. 

І додають, що ввезення сирів збільшується вже декілька місяців поспіль. У вересні темпи збільшення прискорились, причому найбільше додали саме тверді та напівтверді сири. Загальна картина за рік показує значне збільшення обсягів імпорту, особливо на тлі зменшеного внутрішнього попиту. Такої великої частки імпорту ринок не спостерігав з допандемічних часів, зазначають експерти.

«У цій ситуації українським виробникам необхідно шукати вихід на додаткові закордонні ринки. Однак, навіть незважаючи на збільшення експорту, повністю компенсувати втрати на внутрішньому ринку не виходить. Експорт напівтвердих сирів збільшився, але його обсяги вдвічі менші за імпорт. Краща динаміка спостерігається в сегменті сирного продукту — там відвантаження за кордон ростуть швидше, а ціни залишаються на стабільному рівні, близькому до європейського», — додають експерти.

Також фіксується невелике збільшення експорту плавлених сирних продуктів, але ця категорія залишається менш важливою з точки зору загального балансу.

Загалом ситуація на сирному ринку змушує українських виробників готуватися до зменшення виробництва та можливого перегляду бізнес-планів. Якщо імпорт продовжить збільшуватися такими темпами, частка вітчизняної продукції на прилавках продовжить швидко зменшуватись, прогнозують аналітики.

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *