Серед 20 найбільших світових країн-експортерів лохини за останні 5 років відбулося чимало змін. У нижній частині рейтингу топ-20, особливу увагу привертає стрімке зростання експорту лохини з Зімбабве. Країна, яка ще 5 років тому майже не експортувала лохину, вже знаходиться на 13 місці світового рейтингу експортерів! Щороку країна пропонує на експорт на 1,3 тис. тонн лохини більше, ніж роком раніше! Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit. Однак у 2023 році Грузія випередила Зімбабве за відносними темпами зростання лохини. У середньому у 2019-2023 році Грузія нарощувала експорт лохини на 55% на рік! При цьому абсолютний показник приросту експорту Грузії був скромнішим, але все одно не міг не вражати, особливо з огляду на розмір країни – 700 тонн щороку. При цьому особливо вражаючим був приріст експорту лохини з Грузії у 2023 році – одразу у 2,5 рази чи на 2 тис. тонн! Це дозволило Грузії дебютувати у топ-20 світового експорту лохини, обійшовши такі країни як Італія, Нова Зеландія, Австралія та Китай. Третє місце рейтингу швидкорослих порівняно великих експортерів лохини зайняла Україна, яка нарощує експорт на 21% щорічно або на 530 тонн на рік. При цьому темпи зростання експорту свіжої лохини з України у 2022 та 2023 роках різко прискорилися, незважаючи на вторгнення російських агресорів. 2022 року Україна збільшила експорт даної ягоди на 1,1 тис. тонн, а 2023 року – на 940 тонн. Також не можна не звернути увагу на дебют у топ-20 у 2023 році Китаю. Ця країна дуже швидко збільшує площі під лохиною і поступово перетворюється на експортера цієї ягоди. Серед топ-20 знижували обсяги експорту в середньому за останні 5 років лише Чилі, Аргентина та Нова Зеландія. Світовим лідером блакитного експорту із великим відривом від конкурентів залишається Перу. Незважаючи на різке зниження експорту в 2023 році, Перу експортувала в 2,5 рази більше лохини, ніж Чилі, а середні темпи зростання за 5 років все одно становили 14,5% або 28,2 тис. тонн на рік. На думку Андрія Ярмака, економіста інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), потенціал ринку лохини ще далеко не вичерпано. «Середньорічні темпи зростання міжнародної торгівлі лохиною, незважаючи на величезні перешкоди пов’язані з логістикою, що ускладнилася і подорожчала, а також деглобалізацією, у 2019-2023 роках становили близько 10% або 60 тис. тонн на рік. При цьому споживання лохини зростало значно швидше, особливо в тих країнах, де виробництво розвивалося високими темпами та ціни на цю ягоду стрімко знижувалися. Чорниця зручна для споживача, вона подобається практично всім, хто її пробував, вона корисна для здоров’я, і, що важливо, стає поступово все доступнішою. А це, у свою чергу, дозволяє нарощувати і переробку, що також є певною мірою одним із способів просування споживання свіжої лохини, тому що споживач бачить її на упаковках йогуртів, соків, кондитерських виробів, морозива і навіть алкогольних виробів. Тому я очікую, що темпи зростання та виробництва та міжнародної торгівлі цією ягодою збережуться високими найближчими роками», — каже Андрій Ярмак.
Джерело: propozitsiya.com