І знову гречка

З цінами на гречку відбуваються постійні гойдалки. В Україні немає сталої та виваженої політики щодо виробництва цієї крупи, хоча для нашої країни це досить стратегічний продукт.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на УНІАН.

«Ми бачимо таку ситуацію – фермери виростять багато гречки, ціна буде дуже низька, вони продають продукцію собі у збиток, а наступного сезону скорочують посівні площі. Після цього збирають менший урожай гречки, виникає дефіцит на ринку, і вартість крупи зростає. Наступного року знову сіють багато гречки, і ситуація повторюється. Це виникає через те, що немає виваженого підходу до посіву, ціни не формуються шляхом домовленості з малими фермерами, які вирощують продукцію», – пояснив заступник очільника Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Крім того, він зазначив, що на вартість гречки в Україні впливає імпорт.

«Вирощену в Росії гречку везуть в Казахстан, там її фасують, потім переправляють в балтійські країни, а потім продукція потрапляє в нашу країну. Коли на український ринок потрапляє імпортна гречка, опускається ціна, і це невигідно внутрішньому виробнику», – розповів експерт.

При цьому він нагадав, що у 2024 році посуха негативно вплинула на урожай гречки. За його словами, є неперевірена інформація, що зібрано 110 тисяч тонн крупи, і цього об’єму мало б бути достатньо.

«Зараз пропозицій з боку бізнесу щодо продажу гречки не так багато, і переробні підприємства змушені пропонувати за неї вищу ціну. Тобто зросли ціни на закупівлю сировини, і це вплинуло на кінцеву вартість продукту для покупця. Варто зазначити, що ритейли роблять досить суттєві націнки. Виходить, що ті, хто посіяли та виростили гречку, заробляють значно менше, аніж продавці цієї крупи», – вказав Марчук.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *