До кінця десятиліття українські дослідники планують розпочати наукові роботи, які сприятимуть розвитку селекції коріандру.
Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів заступник директора з наукової роботи Інституту землеробства степу НААН України Віталій Іщенко.
«Наразі наші селекційні програми для еспарцету та коріандру призупинені через велику кількість досліджень, що ускладнюють керування всіма одночасно. Проте ми продовжуємо підтримувати насінництво цих культур, оскільки вони є нашою інтелектуальною власністю», — зазначив він.
Дослідник зазначив, що еспарцет є цінною культурою для виробництва кормів. У степовій зоні використовується на сінокосіння. Крім того, ця бобова культура підвищує вміст азоту в ґрунті, що робить еспарцет чудовим попередником для озимих зернових культур.
«Що стосується коріандру, то його застосування більш широке. Ми створили сорт Оксаніт, який вирощується більше десяти років, і він поки що не має собі рівних у нашому степу. Крім того, у нас зберігся селекційний матеріал, який ми плануємо омолоджувати, і ми прагнемо відновити цей напрямок. Ми проводимо ретельні дослідження з розрахунком, що ця культура буде обробляти значні площі, зважаючи на її значний попит. Коріандр – це експортна культура, а її виробництво зараз обмежене в харчовій, медичній, косметичній та парфумерній сферах», – поділився Віталій Іщенко.
Він зазначив, що наукові роботи заплановані на 2026-2030 роки, протягом яких відновляться комплексні дослідження цієї культури. Це включає дослідження його біологічних основ і розробку інноваційних методів і практик для підвищення стійкості культури до спеки та посухи, а також її адаптивності до різних умов вирощування.
«Я вірю, що завдяки цьому широкому дослідженню ми зможемо створити нові сорти з селекційного матеріалу, які будуть корисними для наших фермерів».
«По суті, це універсальна культура, яка демонструє значну жаро- та посухостійкість, придатна для степового регіону. Одеська, Миколаївська, Харківська, Київська області придбали у нас насіннєвий матеріал коріандру», – підсумував він.
Джерело: agroportal.ua