Згідно з прогнозами IAE (Інституту аграрної економіки), очікується, що виробництво сої зросте на 2,3% у 2025 році порівняно з 2024 роком.
Заступник директора з наукової роботи ННЦ «Інститут аграрної економіки» Олександр Нечипоренко зазначив, що «відносно 2024 року передбачається збільшення виробництва технічних та інших основних сільськогосподарських культур, а саме: сої – на 2,3%, соняшнику – на 2%, картоплі – на 4,2%, овочів – на 5,3%».
Про це повідомляє Proposyza з посиланням на «Агро Перспективу ».
Крім того, група компаній «Агро-Регіон» планує в майбутньому сільськогосподарському сезоні вирощувати сою на площі майже 5 тис. га. Зараз активно ведеться підготовка посівного матеріалу. Це включає очищення, калібрування, обробку та пакування насіння сої у великі мішки.
Про це зазначила агроном-насіннєвець Антоніна Прилипко.
«Власним насінням сої «Агро-Регіон» задовольняє потреби на 95%. Цього року також було придбано 35 тонн насіння першого покоління трьох різних сортів для подальшого розмноження та насіннєвого виробництва на наступні роки, яке згодом буде використано для товарних посівів», – пояснює вона.
Водночас насіннєвий агроном наголошує, що кожна партія як власного, так і купленого насіння (крім сої, це також соняшник і кукурудза) піддається дослідженню для оцінки маси тисячі насінин, енергії, схожості, якості калібрування та обробки. У разі виявлення некондиційних партій насіння повертається постачальнику, фактично відбраковується та забороняється до посіву.
«За результатами таких аналізів ми отримуємо середні значення цих показників і встановлюємо рекомендовану норму висіву для промислового посіву», – констатує Антоніна Прилипко.
Нагадаємо, у 2024 році Україна досягла рекордного виробництва сої у 6 млн тонн.
Джерело: propozitsiya.com