У Європі фермери отримують державну допомогу, тоді як в Україні тягар лежить виключно на сільськогосподарських виробниках. Чи може виробництво молока зазнати трансформації, якщо ціна на сировину зараз на 30% нижча, ніж у Європі? Тим часом собівартість молока в Україні наближається до європейського рівня.
На цьому моменті наголосила Олена Жупінас, заступниця генерального директора Асоціації виробників молока, під час конференції «Ефективне тваринництво та птахівництво» на саміті «Агро Україна».
«Низька купівельна спроможність на внутрішньому ринку та неможливість експортувати продукцію на ринки з вищими цінами залишають виробників молока залежними від переробних компаній у питаннях ціноутворення, і зараз переробники вказують на те, що можна очікувати подальшого падіння цін, що створює значний виклик для галузі», – зазначив експерт.
Вона також зазначила, що поточним недоліком нашого сектору переробки молочної продукції є наша нездатність виходити на міжнародні ринки з інноваційними новими продуктами. Це обмеження й надалі гальмуватиме зростання виробництва молока в Україні.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua
Джерело: agroportal.ua