Соняшникова переробка в Україні сягнула найнижчої позначки.

У вересні обсяги перероблення соняшнику в Україні впали до найнижчої позначки з липня 2022 року – приблизно до 560 тисяч тонн.

9889_6777dd9b26fe6.jpeg (41.2 Kb)

Про це інформує інформаційна агенція “АПК-Інформ”.

“Обмежена наявність соняшнику в міжсезонний період призвела до того, що чимало підприємств завантажували свої потужності ріпаком чи соєю, яких на внутрішньому ринку стало більше після запровадження експортного мита з 4 вересня”, – пояснюють в “АПК-Інформ”.

“Окрім того, через фактичне блокування експортних операцій та вірогідне збільшення пропозиції сої та ріпаку в межах країни багато аграріїв активно реалізовували соняшник, остерігаючись істотного зниження цін на нього”, – додають в інформаційному агентстві.

Це посприяло тому, що одночасно заводи змогли сформувати резерви цієї олійної культури для роботи на 1,5-2 місяці, що було головною причиною падіння цін на сировину у вересні.

Однак, вартість соняшнику досить швидко почала відновлюватися у жовтні, підкреслює “АПК-Інформ”.

За їхніми даними, в основному це відбулося через затримку зі збором олійної, а також через те, що ціни на соняшникову олію почали зростати, отримавши підтримку від суміжних ринків рослинних олій та незадоволеного попиту на соняшникову продукцію з поставкою у вересні-жовтні.

До того ж, прогнози щодо причорноморського врожаю соняшнику продовжують зменшуватися, що створює певні ризики для переробників у новому сезоні.

“Обсяг переробки соняшнику в новому сезоні навряд чи перевищить торішній показник і, за попередніми даними, очікується на рівні 12,3 млн тонн (-4% до вересневої оцінки АПК-Інформ)”, – йдеться в повідомленні.

“Проте, нинішня непроста ситуація з організацією безмитного експорту сої та ріпаку для сільгоспвиробників вигідна для переробних підприємств”, – констатує агентство.

Сукупний обсяг перероблення трьох основних олійних культур в сезоні-2025/26 може збільшитися до 16 млн тонн (+3%) і залежатиме від подальшого розвитку ситуації щодо експортних мит на сою та ріпак, прогнозує “АПК-Інформ”.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *