Переробники молока закликають фермерів до діалогу про ціни. Інакше — банкрутства

Виробники молокопродуктів очікували, що пікові ціни за літр молока-сировини восени будуть на рівні 17-18 грн з ПДВ, але зараз його вартість зросла до 25 грн з ПДВ.

Про це «БізнесЦензор» повідомили у Спілці молочних підприємств України.

Основним імпульсом для збільшення цін називають дефіцит сировини, який поглибила війна через втрату ферм та знищення поголів’я худоби. Також сприяла літня спека та відключення електроенергії. Середня завантаженість переробних підприємств становить близько 60%. 

За словами виконавчого директора Спілки молочних підприємств України Арсена Дідура, для врегулювання ситуації необхідний діалог між виробниками та переробниками, а також допомога держави.

«Умови, які ми маємо, — дефіцит сировини, цінові гойдалки (вартість молока-сировини вже перевищила рівень країн Балтії) — вимагають втручання та стабілізації ситуації. Якщо не знайти рішення, це все може призвести до банкрутства переробних підприємств і, як наслідок, вимушеного скорочення поголів’я худоби.

Необхідно терміново провести круглий стіл між виробниками молока та переробними підприємствами, щоб зрозуміти, як ми спільно бачимо нашу галузь, віднайти спільні шляхи на умовах win-win», — вважає він. 

На думку Арсена Дідура, з напрацюваннями бізнесу варто йти до профільного аграрного міністерства. 

«Воно зі свого боку має ініціювати спільне бачення виходу з цієї ситуації, створити сприятливі умови для розвитку як малих сімейних ферм, так і середніх і великих промислових виробників», — наголошує він.

Виконавчий директор СМПУ підкреслює, що українська молочна галузь перебуває у важкому стані й потребує антикризової програми. Наразі головна мета — розв’язати проблему з дефіцитом виробництва молока та забезпечити стале збільшення поголів’я корів. Також потрібно реформувати виробників молока — населення — у малі сімейні ферми або виробничні молочно-заготівельні кооперативи. 

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *